Ce măsuri fiscale dorește să adopte coaliția pentru a aduce bani la buget

Publicat: 27/07/2023 | 08:47
Ce se întâmplă cu taxele din România lunile viitoare

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat, miercuri, măsurile fiscale ce urmează a fi implementate pentru a aduce bani la buget. Guvernanţii au căzut de acord asupra câtorva aspecte, precum impozitarea salariilor de peste 15.000 de lei brut din IT şi de asemenea se discută despre posibilitatea taxării cu 1% a veniturilor pe care multinaționalele le scot din țară. Mai mult, acciza pe tutun și alcool va crește de la 1 ianuarie 2024, iar 200.000 de posturi neocupate din instituții vor fi desființate.

În cadrul discuțiilor privind pachetul fiscal, liderii politici au convenit să elimine cota de 5% TVA și să existe doar două impozitări – de 9% și 19%, potrivit surselor politice, informează digi24.ro.

S-a ajuns la un acord şi în privinţa impozitării cu 1% a clădirilor mai scumpe de 500.000 de euro. Măsura ar urma să se aplice şi în cazul deţinerii mai multor locuinţe. Tot în şedinţa de miercuri, guvernanții au decis ca 200.000 de posturi din instituții neocupate, dar bugetate, să fie desființate. Măsura ar urma să se aplice printr-o Ordonanţă de urgenţă, de la 1 august. Potrivit surselor, această măsură ar aduce la buget, anual, 8 miliarde de lei.

CITEŞTE ŞI: ACEȘTI ROMÂNI VOR IEȘI MAI DEVREME LA PENSIE! LEGEA A FOST PROMULGATĂ DE KLAUS IOHANNIS ȘI INTRĂ ÎN VIGOARE JOI, 27 IULIE 2023

De asemenea, angajații din sectoarele Construcții și Agricultură vor trebui să plătească 10% la contribuțiile de asigurări sociale și Sănătate, iar de la 1 ianuarie preţul pentru tutun și alcool va creşte.

Noutatea din ședința de miercuri este discuția despre taxarea cu 1% a sumelor scoase de marile companii din țară, model deja aplicat de autorităţile din Polonia, și despre impozitarea salariilor de peste 15.000 de lei brut din IT.

Daniel Anghel, liderul serviciilor fiscale: Modificarea sistemului de taxe este inevitabilă”

Modificarea sistemului de taxe este inevitabilă, însă problema nu poate fi rezolvată cu câteva reglaje, ci printr-o abordare diferită care să vizeze atât sistemul de taxare, cât şi administrarea fiscală, politica bugetară, salarizarea în sectorul public, pensiile, modul în care sunt cheltuiţi banii publici, consideră Daniel Anghel, liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.

„Modificarea sistemului de taxe, un subiect care recent a luat amploare în spaţiul public, este inevitabilă pe fondul unei tot mai probabile depăşiri a ţintei de deficit bugetar pentru acest an, situaţie care ar putea duce la pierderea unor fonduri europene şi la creşterea costului de împrumut pentru stat. Reducerea surselor de finanţare ar avea impact imediat în creşterea economică. Însă situaţia actuală are rădăcini adânci într-o perioadă lungă în care schimbările de taxe şi impozite s-au făcut ad hoc, fără analize, fără studii de impact şi, practic, au subţiat baza de impozitare, afectând echitatea fiscală. Cu alte cuvinte avem o problemă sistemică care nu poate fi rezolvată cu câteva reglaje, ci printr-o abordare diferită care să vizeze atât sistemul de taxare, cât şi administrarea fiscală, politica bugetară, salarizarea în sectorul public, pensiile, modul în care sunt cheltuiţi banii publici, pentru că în caz contrar, ne vom confrunta din nou cu aceleaşi probleme ca cele care trebuie rezolvate astăzi”, declara, în urmă cu două zile, Daniel Anghel.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult