Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie

De: Cancan
Publicat: 19/07/2017 | 16:57
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie
Potrivit tradiţiilor populare, Sfântul Ilie este considerat mânios, iar în cazul în care lucrezi în această zi, ar putea provoca ploi puternice cu tunete şi trăsnete şi incendii care s-ar putea abate asupra ta. Cei care se întreabă ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie mai trebuie să ştie şi că, potrivit legendelor populare, Dumnezeu nu i-a spus niciodată când este ziua lui, ştiindu-l mânios, de teamă să nu aducă urgie asupra oamenilor care lucrează când este sărbătorit. 
 
De asemenea, pe lista cu ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie mai trebuie spus şi că ar fi bine să eviţi să loveşti două mere între ele pentru că atragi grindina. De altfel, potrivit tradiţiei româneşti, nu ai voie să consumi mere până de Sf Ilie, pe 20 iulie. În unele zone se mai păstrează şi astăzi acest obicei. În această zi, merele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că în acest fel ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.
 

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie şi ce e bine să faci

Sărbătoarea de Sf. Ilie marchează şi miezul verii pastorale. În această zi ciobanii coboară în sate, pentru prima dată de când au urcat cu oile la stână. Iar pe lângă lista cu lucruri ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie, există şi o listă de recomandări. De exemplu, potrivit tradiţiilor, de Sfântul Ilie, tinerii aduceau în dar iubitelor sau soţiilor furci de lemn pentru tors, pe care le-au lucrat cu foarte multă migală. 
 
În această zi, în vechime, pe ambii versanţi ai Carpaţilor se organizau târguri, iarmaroace şi bâlciuri. O parte dintre aceste se organizează şi în zilele noastre. În jurul sărbătorii de Sf Ilie, apicultorii recoltează mierea din stupii albinelor. I se mai spune şi retezatul stupilor. Potrivit tradiţiei, în jurul sărbătorii de Sfântul Ilie, „bărbaţii curaţi trupeşte şi sufleteşte”, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de un copil merg la stupi să culeagă mierea. Apoi, de Sfântul Ilie, rudele şi vecinii erau invitaţi pentru a gusta din mierea proaspătă şi să se cintească cu un pahar de ţuică îndulcită cu miere. 
 

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie. Legenda

Legenda spune că Sfântul Iie nu a murit, ci a fost luat într-un car de foc. A fost fiului lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad. Sfântul Ilie a trăit cu peste 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. 
 
Se spune că a săvârşit numeroase păcate, cel mai mare fiind uciderea părinţilor săi la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat şi l-a trecut în rândul sfinţilor. L-a urcat la cer în trăsura de foc trasă de doi cai albi înaripaţi şi cutreieră norii, fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au făcut. Legenda mai spune şi că dracii se ascund de Sfântul Ilie şi pe pământ, prin copaci, pe sub streşinele caselor, în turlele bisericilor, iar Sfântul Ilie trăsneşte puternic şi aruncă cu fulgere pentru a-i prinde.