Ce pensie are fostul președinte Emil Constantinescu

De: Cancan
Publicat: 10/07/2019 | 12:53
Ce pensie are fostul președinte Emil Constantinescu

Emil Constantinescu a fost președintele României între anii 1996-2000. La cei 79 de ani, Emil Constantinescu este retras din viața politică și își duce viața departe de camerele de filmat, preferând să se bucure de liniștea pensiei. (Citește și: Maşinile preşedinţilor. Nu doar Iliescu sau Băsescu, ci şi Emil Constantinescu beneficiază de pază SPP şi…)

Emil Constantinescu (79 de ani) realizează, prin aplicarea cumului de pensii, venituri totale de peste 13.000 de lei pe lună: o pensie lunară de circa 5.000 de lei pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii Bucureşti, la care se adaugă indemnizaţia pentru mandatul de la Cotroceni, 8.367 de lei lunar, potrivit Click.ro.

Emil Constantinescu, președinte un singur mandat

Emil Constantinescu a fost președinte al României între anii 1996 și 2000, el anunțându-și în ultimul an de mandar retragerea de pe scena politică. În decembrie 2000, Emil Constantinescu și-a reluat îndatoririle universitare și demersurile pentru consolidarea rolului organizațiilor neguvernamentale ca președinte al Asociației pentru Educație Cetățenească, al Fundației Române pentru Democrație și președinte – fondator al Institutului pentru Cooperare Regională și Prevenirea Conflictelor. (Citește și: Aventura care a dus la divort e deja istorie! Fosta nora a lui Emil Constantinescu s-a facut fata cuminte)

Din 2001 este membru fondator și membru în Comitetul director al Clubului Politic Balcanic; membru în Board-ul directorilor Institutului Est Vest din New York. Este membru al Board-ului internațional al Fundației Memorialul victimelor comunismului din Washington. În perioada 2004-2007 a fost membru al Înaltului Consiliu al Francofoniei. Din 2007 este membru al Celulei de reflecție a Organizației Internaționale a Francofoniei.

Din 2006 este membru în Board-ul internațional al Centrului Internațional pentru Tranziție Democratică din Budapesta și membru al Academiei Mondiale de Știință și Artă din Statele Unite ale Americii. A fost președintele comisiei internaționale de monitorizare a alegerilor parlamentare din Senegal (2001) și prezidențiale (2007).

În 2006 devine membru fondator al Fundației Generația Europeană și lansează proiectul Forumul Generația Europeană XXI, care are ca scop formarea unei noi elite profesionale și morale românești și realizarea enciclopediei România 2007 – Starea națiunii.

Împreună cu Aleksander Kwaśniewski, președintele Poloniei (1995-2005) și foștii miniștri de externe din țările Europei Centrale și Baltice a inițiat Task Force for Belarus. (Citește și: Galerie foto: Emil Constantinescu a umplut doua masini cu bagajele aduse de la Paris)

În 2008, împreună cu  Jerzy Buzek, prim ministru al Poloniei (1997-2001), Mart Laar, prim ministru al Estoniei (1992-1994, 1999-2002) și Viktor Orban, fost prim- ministru al Ungariei (1998-2002) contribuie la constituirea ACT (Advisors on Cuban Transition).

Din 2009 este membru în Board-ul Institutului pentru Diplomație Culturală (ICD) din Berlin iar din 2011 este președintele Academiei de Diplomație Culturală din Berlin. Din 2010 este membru în Comitetul Director Internațional al Habitat for Humanity, una dintre cele mai mari organizații umanitare din lume, fondată de președintele Jimmy Carter.

A fost invitat să facă parte din juriile care acordă importante premii internaționale: premiul european Coudenhove – Kalergi, Premiul Lech Walesa, Gdansk, Premiul Vaclav Havel pentru Disidență Creativă, Oslo Freedom Forum, Tesla Memorial Price, Global Round Table, Brusseles.

Ajuns la aproape 80 de ani, fostul președinte al României, Emil Constantinescu a rămas activ, se ocupă de treburile casnice și merge la diverse evenimente protocolare, fără conotații politice. (Citește și: Sotii Constantinescu se iubesc ca-n prima zi! Emil a ramas preSedintele inimii Nadiei)