Ce pensie derizorie primești după 5 ani în câmpul muncii în Germania. Calculul se face foarte rapid

Publicat: 19/10/2023 | 16:41
Românii care au lucrat în Germania 5 ani au dreptul la pensie / Sursă foto: Pexels

Românii care au lucrat în Germania pot avea pensie dacă au cel puțin 5 ani de cotizare către stat. În funcție de suma plătită, se ajunge la o indemnizație lunară care ar trebui să-i asigure traiul vârstnicului. Atât cei care au lucrat în această țară, cât și cei care și-au plătit cotizațiile din salariu peste hotare, trebuie să-și păstreze actele pentru a putea beneficia de dreptul lor. 

După anul 1990 și finalul regimului comunist, mulți români au plecat din țară, în speranța unui trai mai bun. Diaspora românească adună mai bine de 8 milioane de cetățeni, plasându-ne pe locul al doilea, la nivel global, în topul migrației. Primul loc este ocupat de Siria, din motive lesne de înțeles.

Pensie din Germania pentru români. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Una dintre cele mai populare țări în care au ales să plece românii este Germania. Pentru cei care au lucrat acolo și au avut parte de carte de muncă, statul le oferă pensie. Vârsta standard de la care pot obține indemnizația este de 65 de ani pentru femei, respectiv 67 de ani pentru bărbați.

Potrivit datelor transmise de către autorități, suma se calculează astfel: Puncte de pensie x factor de acces x valoarea actuală a pensiei x factor tip pensie = pensie lunară, în situația în care factorul de acces are valoarea 1. Pentru un om care a lucrat vreme de 5 ani pe un salariu mediu, pensia lunară este de aproximativ 178 de euro, respectiv 885 de lei.

Pensie pentru românii care au lucrat peste hotare / Sursă foto: Pexels

(CITEȘTE ȘI: Mai mulți bani la pensie din partea Guvernului pentru această categorie de angajați. Bărbații din Spania vor primi sume suplimentare din partea statului)

Cum poți primi indemnizație la bătrânețe dacă ai lucrat în străinătate

Potrivit reglementărilor stabilite foarte clar de Uniunea Europeană, românii care muncesc peste hotare pot primi pensie comunitară dacă plătesc contribuțiile către stat, așa cum o fac cetățenii din locul respectiv.

O altă condiție obligatorie ca românii să poată beneficia de pensie, după ce au muncit în afara țării, este să aibă vârsta de pensionare din țara respectivă, nu din România. De asemenea, trebuie respectat și criteriul minimului de ani prevăzuți, așa cum am dat anterior exemplul din Germania.  Mai mult de atât, persoanele în cauză pot opta pentru plata pensiei în lei sau în euro.

(CITEȘTE ȘI: După o viață dedicată scenei, Ion Lăceanu abia își plătește azilul din pensie: „Mai primim fructe sau câte o prăjitură, nu mă plâng”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult