Ce pensie primeşti de la stat, dacă ai muncit în străinătate? Cum se ia pensia comunitară, care aduce bani din două ţări

Publicat: 25/03/2023 | 15:13
Sursă foto: colaj Cancan

În România sunt aproape 15.000 de dosare de pensie depuse de românii care au lucrat în țară și în străinătate, iar numărul acestora va crește în perioada următoare. Iată cum se poate lua pensia comunitară care aduce bani din două țări.

Majoritatea celor care au plecat în străinătate în anii ’90 și care se apropie de vârsta de pensionare au depus cereri de pensie. Cei care au lucrat mai puțin de 15 ani în România, dar au vechime suficientă în străinătate, pot opta pentru pensia comunitară și vor primi bani de la ambele țări. Anul trecut, peste 8.500 de români care locuiesc în străinătate și aproximativ 6.000 de cei care s-au întors în țară au depus cereri de pensie.

În prezent, aproximativ 90.000 de români locuiesc în diferite țări și primesc pensie din România. Recent, Parlamentul României a adoptat un nou tip de pensie de care pot beneficia românii.

Dacă ai lucrat în România timp de 12 ani și în Italia timp de 18 ani, poți solicita deschiderea dosarului de pensie comunitară. Pensia ta va fi calculată pe baza vechimii totale de 30 de ani și vei primi bani separat de la ambele țări.

“Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntrăgească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord”, a declarat Alina Frăţică, şef serviciu Casa de Pensii, pentru stirileprotv.ro, Alina Frăţică.

Ce trebuie să faci să obții pensia comunitară /(Foto: Pixabay)

(CITEȘTE ȘI: Calculul e simplu! Câți lei vei primi pensie, în cazul în care ai lucrat peste 35 de ani cu carte de muncă)

Aproximativ 90.000 de români locuiesc în diferite țări și primesc pensie din România

Românii vor avea acum mai multe opțiuni de economisire pentru pensie. Prin introducerea unui nou cadru, cei care lucrează în alte state membre ale UE pot investi în pensia paneuropeană și pot solicita deschiderea unui subcont în România sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.

„E un fel de roaming pentru pensie, adică dacă schimbi țara în care lucrezi sau în care locuiești, nu mai trebuie să schimbi și contractul de pensie, nu mai este grija ta care este sistemul din țara în care te duci sau din țara în care urmează să te întorci.

Este problema provider-ului de serviciu, a firmei cu care ai contract și pe tine nu te interesează pentru că ai contract cu ei și contractul e valabil în toate țările UE”, declara europarlamentarul Vlad Gheorghe, la vremea respectivă.

Pensia privată paneuropeană este facultativă și completează sistemul de pensii de stat și private obligatorii din România. Contribuțiile pot fi făcute din orice stat membru al UE, iar banii pot fi accesibili oricând.

(VEZI ȘI: Ce pensie are Traian Băsescu. Suma nu este nici măcar aproape de cea la care te așteptai)