Ce s-a întâmplat cu David Ioan și Radu Constantin, cei doi minori din Ștefănești căutați de poliție. Oamenii legii demaraseră o operațiune complexă ca să le dea de urmă

Publicat: 19/07/2023 | 09:22
Cei doi minori din Ștefănești

Zilele acestea, părinții a doi frați din Golești le-au anunțat dispariția către autorități. Ulterior, David Ioan și Radu Constantin, de 14, respectiv 12 ani, au fost găsiți pe raza localității Bradu. Cei doi au fost evaluați de către reprezentanții D.G.A.S.P.C. și de un psiholog. 

Polițiștii au desfășurat o amplă operațiune de căutare pentru a le da de urmă celor doi minori. Oamenii legii au folosit drone, câini de urmă, cameră cu termoviziune, inclusiv un elicopter care a survolat zona. Partea bună este că a meritat efortul. Băieții au revenit acasă și sunt în afara oricărui pericol.

Doi minori din Ștefănești au dispărut

După ce au observat că băieții nu se mai întorc, părinții au sunat la 112 și au comunicat semnalmentele lui David Ioan și ale lui Radu Constantin.

Pentru tânărul de 14 ani:

Semnalmente: 1,40 m înălțime, greutate 42 de kg, ochi căprui, păr șaten închis, tuns scurt.

Vestimentația: pantaloni scurți negri, tricou verde și papuci din plastic negru cu albastru;

Pentru cel de 12 ani:

Semnalmente: 1,00 m înălțime, greutate 30-40 de kg, ochi verzi, păr șaten deschis, tuns scurt, aluniță neagră pe brațul stâng;

Vestimentația: pantaloni scurți roșii, tricou negru cu portocaliu și papuci din plastic negru cu galben;

Orice individ a fost îndemnat prin lege, să ofere detalii despre cei doi minori.

„În cazul identificării unei persoane majore cu privire la care a fost introdusă în SINS (Sistemul Informatic Național de Semnalări, n.a.) o semnalare din categoria celor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a), aceasta este informată despre existenţa semnalării şi i se solicită consimţământul cu privire la transmiterea informaţiilor privind adresa la care locuieşte către persoana care a sesizat dispariţia”, se arată în Legea 141/2010 cu privire la semnalarea persoanelor dispărute.

(CITEȘTE ȘI: Unde a dispărut Cosmina Păsărin. Suferința trăită într-o relație toxică e amintire pentru bruneta devenită faimoasă la „Vara ispitelor”)

România are din ce în ce mai multe cazuri de persoane dispărute

În primele luni ale anului 2023, poliția a anunțat mai bine de 3.000 de cazuri de persoane dispărute. Mulți dintre cei care nu au mai fost găsiți sunt minori care pleacă voluntar de acasă sau din centrele de plasament. Majoritatea sunt găsiți în primele ore ale dispariției sau dispar, pur și simplu, fără o pistă.

În cazul minorilor, autoritățile au creat un sistem de tipul RO-ALERT prin care să transmită toate detaliile spre identificarea celor care nu sunt de găsit. Acest mecanism a intrat în vigoare încă din luna septembrie a anului 2022.

Bineînțeles, există și multe situații în care cei dispăruți sunt găsiți după câteva ore sau zile, fiind vorba doar despre o neînțelegere între familie și persoana în cauză. De cele mai multe ori, acest fir narativ este valabil în cazul adolescenților care pleacă de acasă fără să-și anunțe părinții.

(CITEȘTE ȘI: Alertă în Iași! Un adolescent de 14 ani, de cetățenie ucraineană, a dispărut fără urmă. Cine îl vede este rugat să sune la 112)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult