Ce salariu are o badantă în 2021. Câți bani primești să ai grijă de o bătrână din Italia, Anglia sau România. Diferențele sunt colosale

Publicat: 03/03/2021 | 11:20

Termenul de „badante” nu mai are nevoie de traducere în limba română, semnificația lui fiind arhi-cunoscută. Puțini, însă, sunt cei care știu ce salarii au aceste femei care merg la muncă în străinătate.

Badantele şi menajerele devin „asistenți de familie”, plasați la diferite niveluri în grila de salarii în funcție de locul de muncă. Recent a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă a celor aproximativ 860.000 de lucrători din acest sector. Acesta a intrat în vigoare la 1 octombrie 2020. Astfel, badantele vor avea salarii între 700 și 1500 de euro, în funcție de niveluri.

Italienii recunosc că preferă o româncă în detrimentul imigranţilor din Maroc sau Filipine, de exemplu. Iar unele au ajuns atât de cunoscute, încât sunt cerute de la o familie la alta.

Salarii badante Italia

Salariile în Anglia sunt mai mari

Româncele au devenit cea mai mare forță de muncă în domeniul îngrijirii bătrânilor. Asistente medicale, moașe sau chiar femei simple de la țară lucrează și în Anglia, acolo unde au posibilitatea să câștige mult mai mult decât în țara noastră. Salariile sunt decente și le ajută să-și întrețină familiile. Pe lângă asta, ele primesc cazare și masă.

Meseria de badantă presupune acordarea de asistență, îngrijire, supravegherea vârstnicului și a stării sale de sănătate, însoțirea persoanei și acordarea de sprijin în afara casei sau în călătorii, pregătirea mesei, administrarea medicamentelor, realizarea menajului dar și acordarea de suport fizic și moral.

În Anglia, salariile pentru badante sunt mai mari decât cele din Italia. Femeile primesc între 1500 și 2000 de euro lunar.

Salarii mai mici în România

Multe badante sunt și în România. Salariile în țara noastră sunt, însă, mult mai mici decât cele pe care le oferă străinii. Aceste femei au posibilitatea să fie alături de familia lor, însă câștigă între 2000 și 2800 lei pe lună. Acesta este și motivul pentru care majoritatea preferă să aibă grijă de bătrânii din alte țări.