Ce salariu are un angajat cubanez, la un hotel de 3 stele din Mamaia? Primesc mai mulţi bani decât în ţara lor

Publicat: 21/03/2024 | 09:27
Cât câștigă un cubanez pe litoral/foto: captură Observator

Cu puțin timp înainte de a începe sezonul de distracție la malul mării, hotelierii se confruntă, ca în fiecare an, cu aceeași problemă, lipsa forței de muncă. Salariul lunar al unui muncitor cubanez angajat la un hotel de 3 stele din Mamaia depășește câștigul lunar al sute de mii de români.

Abia a început primăvara și gândurile noastre se îndreaptă deja către vară. Cu toate acestea, entuziasmul nostru pentru distracție, îngheață inimile patronilor de pe litoral, deoarece se confruntă cu lipsa personalului. Dacă în trecut, muncitorii asiatici reprezentau o soluție, acum hotelierii sunt nevoiți să caute în altă parte.

Citește și: LIDL ROMÂNIA OFERĂ SALARII DE APROAPE 7.000 DE LEI. SUPERMARKETUL CAUTĂ OAMENI PENTRU MAI MULTE POSTURI

Cât câștigă un angajat cubanez, la un hotel din Mamaia

În acest sezon, antreprenorii de la malul mării au decis să angajeze cubanezi, marcând astfel o premieră pentru litoral. Un prim grup de 18 cubanezi urmează să sosească la un hotel de trei stele din Mamaia.

Potrivit informațiilor oficiale furnizate de autorități în primăvara anului trecut, în România activau peste 100.000 de străini în câmpul muncii. Majoritatea acestora proveneau din Bangladesh, Nepal și Pakistan.

Conform informațiilor furnizate, muncitorii din Cuba, sosiți în țara noastră de la peste 9.000 de kilometri distanță, primesc salarii care încep de la 500 de euro și pot ajunge până la 800 de euro.

Nevoie foarte mare peste tot de ei. Este o variantă în contextul în care cunoaştem cu toţii criză de forţă de muncă din România, a spus Alexandru Munteanu, manager de restaurant, pentru Observator.

Datele furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări indică necesitatea acestui import de forță de muncă, având în vedere deficitul semnificativ de personal la nivel local. Străinii vin să lucreze în construcții, agricultură, sectorul Horeca sau în domeniul curieratului, acolo unde există o lipsă atât de forță de muncă calificată, cât necalificată.

„În Cuba există un turism foarte bine pus la punct şi ca infrastructură, dar şi ca tipologia angajatului pentru că ştie ce are de făcut. Este o persoană îngrijită”, îi descrie Mircea Dobre, proprietar hotel, pe acești muncitori pentru sursa citată.

Muncitorii din Asia au dispărut

În anul 2024, muncitorii din Asia, care au fost „la modă” în ultimii ani, nu mai sunt considerați o soluție. Preferă să evite litoralul românesc și să opteze pentru alte orașe din țară sau chiar alte state din Europa.

Antreprenorii de pe litoral au decis să își îndrepte atenția către angajarea muncitorilor cubanezi. În același timp, în ceea ce privește forța de muncă românească, aceasta pare să evite joburile de pe litoral.

Citește și: CE SALARIU ÎNCASEAZĂ UN ANGAJAT LIDL, ÎN 2024. PE LÂNGĂ SALARIU, SE OFERĂ SPORURI, PRIME ȘI TICHETE DE MASĂ