Ce salariu lunar primește o educatoare într-o grădiniță particulară din București

Publicat: 15/09/2023 | 09:16
Ce salariu are o educatoare de la grădiniță privată / foto: Facebook

În urmă cu câteva luni, salariile dascălilor din învățământul de stat au generat discuții aprinse, după ce profesorii din toată țara au ieșit în stradă să protesteze din cauza nemulțumirilor legate de partea financiară. Mulți tineri, care doresc această profesie, aleg să se orienteze spre grădinițe sau școli private, asta pentru că salariile sunt mai mari.

Cadrele didactice se plâng de salariile mici pe care le au în învățământul de stat, mai ales pentru cei care sunt la început de carieră. Din acest motiv, unii aleg să ocupe un post în cadrul instituțiilor private. Ce diferență există, însă, între învățământul privat și cel de stat?

CITEȘTE ȘI: Scandal la început de an școlar! Educatoarea de la o grădiniță privată din Iași, prinsă făcând videochat

Ce salariu are o educatoare de la o grădiniță privată

Salariile din instituțiile private de învățământ variază între 3.000 și 9.000 de lei pe lună. De exemplu, o educatoare angajată la o grădiniță privată din București poate câștiga între 4.000 și 5.000 de lei lunar, în timp ce un asistent educator are un venit cuprins între 3.000 și 4.000 de lei, potrivit unui anunț postat pe o platformă de recrutare. Cu toate acestea, experiența și calificările profesionale joacă un rol crucial în determinarea nivelului salarial.

Cel mai înalt nivel de remunerație se întâlnește în învățământul privat din București, unde salariile pot depăși cu aproximativ 25% nivelul celor din alte orașe.

În cazul școlilor private, nivelul salariilor diferă în funcție de ciclul de învățământ. Astfel, un învățător la început de carieră din învățământul privat poate avea un salariu în jur de 3.000 de lei pe lună, dar pentru cei cu cel puțin cinci ani de experiență, venitul crește peste 4.500 de lei.

În ceea ce privește profesorii de gimnaziu din sectorul privat, salariile variază între 5.000 și 8.000 de lei lunar, și aici experiența joacă un rol semnificativ în determinarea remunerației.

„Este (…) un domeniu în care retenţia de personal este esenţială şi, pentru asta, angajatorii sunt atenţi la pachetele pe care le oferă candidaţilor. Spre exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge şi la 40 pe an, acesta fiind un beneficiu extra, care se adaugă altora precum bonuri de masă ori cursuri de formare şi certificare profesională.

Transparenţa salarială este un alt element de care angajatorii din acest domeniu ţin cont pentru că ştiu cât de mult îi poate ajuta în recrutarea persoanelor potrivite. Tocmai de aceea, aproximativ 70% dintre joburile postate pentru acest domeniu au salariul afişat în anunţul de angajare”, spune Roxana Drăghici, director de Vânzări la eJobs, notează Gândul.

VEZI ȘI: Educatoare, condamnată la închisoare. Cum îi abuza pe copii ce se aflau în grija ei. „E bou rău, mă! Exact ca tac-su!”