Ce se cunoaște până acum despre varianta Miu a COVID-19. OMS urmărește evoluția tulpinei Miu

Publicat: 02/09/2021 | 14:38

 Specialiștii au descoperit o nouă variantă a coronavirusului, pe care au denumit-o”Mu” (”Miu”) – varianta B.1.621. 

Această variantă a fost identificată pentru prima oară în luna ianuarie, în Columbia, potrivit agenției ONU pentru sănătate și a fost clasificată drept ”variantă de monitorizat”. Noua tulpină a coronavirusului prezintă niște mutații care ar putea crea un risc de ”evadare imunitară”, adică o rezistență la vaccin. Specialiștii continuă studiile.

În acest moment, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății patru variante ale coronavirusului sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante mai sus menționate sunt monitorizate (inclusiv Mu)..

Asemenea variantelor Eta (B.1.525), Iota (B.1.526), Kappa (B.1.617.1) și Lambda (C.37), Miu este o versiune a SARS-CoV-2 care trebuie supravegheată, din cauza mutațiilor E484K și N501Y, prezente deja la varianta Alpha, care ar putea anula efectul vaccinurilor.

Prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant: “Datele preliminare prezentate grupului de lucru privind evoluția virusului arată o reducere a capacității de neutralizare a serurilor convalescenților și vaccinurilor similară cu cea observată la varianta Beta [sau B.1.351, apărută prima dată în America de Sud, n. red.], dar acest lucru trebuie confirmat de studii suplimentare”, se arată în raportul OMS.