Ce se întâmplă cu banii rămași pe cardurile de alimente ale românilor. Anunț despre sumele necheltuite de beneficiari

Publicat: 25/10/2023 | 18:05

În luna octombrie, o nouă tranșă de bani pentru alimentarea cardurilor sociale destinate persoanelor vulnerabil a intrat. Peste 2,5 milioane de români au încasat 250 de lei din partea statului, bani cu care pot achiziționa alimente sau pot plăti mese calde. Românii care beneficiază de acest ajutor mai au de primit încă o tranșă, însă ce se întâmplă în cazul în care banii rămân necheltuiți? 

Peste 2,5 milioane de români încasează 250 de lei din partea statului, bani cu care pot achiziționa alimente sau pot plăti mese calde. Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni, persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Penultima tranșă din acest an a fost deja virată pe cardurile sociale, însă ce se întâmplă în cazul în care un beneficiar nu cheltuiește toți banii.

(CITEȘTE ȘI: TICHETE DATE DE GUVERN PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA PENTRU CUMPĂRĂTURILE DE CRĂCIUN. CÂND VOR INTRA BANII PE CARDURI)

Ce se întâmplă cu sumele necheltuite de beneficiari

Așa cum spuneam, peste 2,5 milioane de români sau bucurat în acest an de voucherele pentru alimente. O dată la două luni aceștia au primit 250 de lei, bani pe care i-au putut folosi pentru a achiziționa alimente. Ultimii 250 de lei din acest an, din totalul de 1500 de lei, vor intra pe card în luna decembrie.

Este de menționat faptul că beneficiarii care nu o să cheltuiască toți banii de pe card trebuie să se aștepte ca aceștia să dispară. Mai exact, sumele rămase necheltuite o să fie retrase automat la momentul expirării cardului.

De ajutoare sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei, acordate la fiecare două luni, beneficiază următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

(VEZI ȘI: AJUTOR PENTRU ÎNCĂLZIRE 2023. CE TREBUIE SĂ CONŢINĂ DOSARUL ŞI CÂŢI BANI SE DAU DE LA STAT