Ce se întâmplă cu buletinele românilor de la 1 ianuarie 2024. Guvernul a aprobat o ordonanță în ultimele zile ale acestui an

Publicat: 30/12/2023 | 09:08
Ce se întâmplă cu buletinele în 2024

Toți românii trebuie să știe asta! Guvernul a aprobat pe data de 28 decembrie 2023 o ordonanță prin care s-a decis ca oamenii care-și fac buletinele normale după data de 31 decembrie, să poată circula în străinătate cu ele, până la apariția cărților de identitate electronice. Începând de anul viitor, buletinele vor trece printr-o serie de schimbări. Despre ce este vorba?

Joi, 28 decembrie 2023, Guvernul a aprobat o ordonanță prin care s-a hotărât că românii pot circula peste hotare cu buletinele normale făcute după data de 31 decembrie, până la intrarea în circulație a cărților de identitate electronice.

CITEȘTE ȘI: CUM VOR ARĂTA BULETINELE ROMÂNILOR DUPĂ SCHIMBARE. ACTUALELE CĂRȚI DE IDENTITATE VOR SUFERI MODIFICĂRI IMPORTANTE

Guvernul a transmis un comunicat de presă în care se arată că, prin această Ordonanţa de Urgenţă adoptată, se modifică art.13 alin.(3) din OUG nr.97/2005, astfel încât şi cărţile de identitate emise după data de 31 decembrie 2023 să aibă în continuare valenţa unor documente de călătorie.

Această măsură a fost luată de autoritățile române pentru a nu îngrădi dreptul la libera circulație a românilor. Asta se va întâmpla până când vor fi puse în circulație cărțile de identitate electronice. Așadar, buletinele emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, vor constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care le recunosc ca document de călătorie, în condiţiile stabilite de reglementările europene, relatează Agerpres.

CITEȘTE ȘI: CARTE DE IDENTITATE CU CIP PENTRU ROMÂNI. IANUARIE 2024 VINE CU SCHIMBĂRI IMPORTANTE, CUM VA ARĂTA NOUL DOCUMENT

Ce se întâmplă cu buletinele

Câți bani au fost alocați pentru cărțile de identitate cu cip

Anul acesta, în luna ianuarie, Cătălin Giulescu, șeful Direcției Evidența Populației din MAI, a transmis că primele 5 milioane de buletine cu cip vor fi emise cu bani din PNRR, urmând ca autoritățile să găsească ulterior alte surse de finanțare, inclusiv de la buget. Românii nu vor fi puși să scoată bani din buzunar pentru emiterea unui astfel de act.

Guvernul lui Marcel Ciolacu a fost nevoit să reducă alocarea financiară prevăzută inițial în PNRR pentru cărțile electronice cu cip. Asta pentru că, după negocieri cu Executivul European, suma a fost redusă la 150 de milioane de euro pentru 5 milioane de acte de la 200 de milioane de euro pentru 8,5 milioane de buletine electronice.

Cărțile de identitate vor suferi mai multe modificări începând cu anul ce vine. În 2024, buletinul va ajunge de mărimea unui card și va avea un cip. Cetățenii care vor să le păstreze pe cele clasice vor putea face acest lucru, doar cu anumite condiții. (VEZI AICI DESPRE CE ESTE VORBA)