Ce se întâmplă cu certificatul verde începând din iunie 2022

Publicat: 17/11/2021 | 17:32

Ce se întâmplă cu certificatul verde începând din iunie 2022. Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, spune că acesta va expira în luna iunie a anului 2022. Ce ar putea să se întâmple din acel moment și ce explicație a fost oferită de oficial?

În anul 2022, luna iunie, certificatul verde urmează să expire, însă nu toată lumea a înțeles ce înseamnă, de fapt, acest lucru. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat ce înseamnă expirarea certificatului verde. Persoanele intră în posesia unui astfel de certificat doar în condițiile în care se vaccinează cu schemă completă.

Vezi și CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A DESCĂRCA CERTIFICATUL VERDE DIGITAL

″În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (până la 30 iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile. Faptul că, între timp, vedem că ne confruntăm cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai transmisibilă, și care generează mai multe cazuri de îmbolnăvire și are și această capacitate de a ocoli parțial răspunsul imun după boală sau după vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minim șase luni de la prima schemă de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Citește și CERTIFICAT VERDE PENTRU CEI CARE AU FOST POZITIVI LA CORONAVIRUS, DAR NU S-AU TESTAT!? STATUL CARE A GĂSIT SOLUȚIA

„Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, arată Alephnews.ro.

 

Sursă foto: Pixabay