Ce se întâmplă cu examenul de Bacalaureat? Petiţia care circulă pe internet are deja 50.000 de semnături şi cere echivalarea examenului cu media de liceu

De: T.S
Publicat: 27/03/2020 | 16:09

În timp ce Ministerul Educației ia în calcul toate scenariile posibile de susținere a examenului de Bacalaureat, o petiție care cere echivalarea „examenului maturității” cu media din liceu.

Textul, care a apărut pe o platformă specială pentru petiții, a strâns în doar două zile de la publicare peste 50.000 de semnături. „Bună ziua, dragi elevi!

Inițiez această petiție online pentru toți elevii din România care trebuie să susțină examenul de bacalaureat.

Având în vedere situația actuală in care dată examenului nu este una concisă, cea mai bună soluție ar fi adoptarea tehnicii din Olanda. Anularea examenului de bacalaureat, validarea diplomei va fi făcută pe baza notelor obținute de-a lungul anilor de liceu”, se arată în text.

Șansele de aprobare

Potrivit Centrului de Resurse pentru Participare Publică nu există un număr minim de semnături pentru ca o petiție să fie luată în considerare.

Este suficient un singur petent, pentru ca autoritatea să fie obligată să răspundă. Singura cerință legală este ca petentul să se identifice (să nu fie o petiție anonimă).

Totuși, cu cât sunt mai multe semnături, cu atât crește puterea petiției, pentru că instituția căreia vă adresați va vedea că este problema unei comunități, și nu doar a unui individ.

Modelul, inspirat de la olandezi

Guvernul olandez a anunţat marţi anularea examenelor centrale de sfârşit de studii, echivalent cu examenul de bacalaureat, din cauza pandemiei de coronavirus. Validarea sau nevalidarea diplomei de încheiere a studiilor va fi determinată doar pe baza notelor obţinute în timpul anului şcolar.

Examenele din Germania se susțin la timp

Examenele de sfârșit de liceu din Germania se vor desfășura în pofida faptului că în această țară școlile au fost închise la nivel național în ultimele săpătămâni, în fața pandemiei de COVID-19, au decis miercuri autoritățile, anunță Deutsche Welle.

Această decizie a venit să pună capăt speculațiilor privind soarta echivalentului german al Bacalaureatului, problemă care a împărțit cele 16 landuri în mai multe tabere – cele care susțin amânarea, anularea sau desfășurarea la timp a acestor examene.