Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Parlamentarii trebuie să găsească soluții până la sfârșitul anului

Publicat: 13/09/2022 | 18:03
Veste bună pentru pensionarii români

Problema pensiile speciale rămâne nerezolvată. Parlamentarii români nu au luat o decizie de desființare a pensiei speciale, deși reforma pensiilor speciale trebuie finalizată până pe 31 decembrie. 

România trebuie să prezinte măsuri pentru desființarea pensiilor speciale până la sfârșitul acestui an, dar parlamentarii par să nu se grăbească. În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), termenul limită în vederea soluționării problemei pensiilor speciale este până la sfârșitul anului. Ba mai mult decât atât, pensiile speciale ar trebui să fie acordate doar magistraților.

Parlamentarii trebuie să găsească soluții până pe 31 decembrie

„Au existat discuții la nivelul Guvernului și în Coaliție, pe această temă, s-a exprimat punctul de vedere cu privire la faptul că avem un jalon care are un conținut care privește pensiile speciale, iar noi, în legislația națională avem pensiile ocupaționale și pensiile de serviciu”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Explicația ministrului vine ca urmare a faptului că, partidele de opoziție i-au acuzat pe guvernatorii de stat că au sabotat un nou proiect de eliminare a pensiilor speciale pentru foștii parlamentari și au cerut guvernului să publice planurile de reducere a acestora.

Parlamentarii trebuie să găsească soluții până la finalul anului privind pensiile speciale

CITEȘTE ȘI: Veste pentru milioane de români! Se taie pensiile cu 10%. Categoria care va fi afectată de această decizie)

Pensiile speciale trebuie acordate doar magistraților

Parlamentarii au avut destul timp pentru a găsi soluții pentru a iniția și propune o nouă lege privind pensiile speciale. Ba mai mult, legea prevede acordarea pensiilor speciale doar magistraților, nu și diplomaților, militarilor și parlamentarilor.

„Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții. Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare”, se prevede în PNRR, potrivit Fanatik.