Ce se întâmplă dacă introduci greșit numărul de înmatriculare la plata rovinietei. Toți șoferii trebuie să știe asta

Publicat: 01/06/2022 | 07:40

Rovinieta este obligatorie pe drumurile din România, așdar nu poți circula fără să o ai achitată. Însă, Ce se întâmplă dacă introduci greșit numărul de înmatriculare la plata rovinietei?

Dacă, din neatenție, atunci când vrei să plătești Rovinieta, introduci datele greșit, poți să  faci o cerere de schimbare a datelor. Însă,  CNAIR recomandă mare atenție la completarea acestora.

Există mai multe astfel de erori, făcute din grabă, sau din neatenție:

Numărul de înmatriculare greșit

Numărul de înmatriculare de pe talon sau din mesajul de confirmare pentru rovinietă este diferit de numărul de înmatriculare al vehiculului. În anumite condiții legale, puteți beneficia de procedura de corecție. Pentru mai multe detalii, consultați secțiunea de pe site-ul CNAIR.

Cod de țară greșit

Dacă codul de țară de pe talon sau din mesajul de confirmare pentru rovinietă este diferit de codul de țară real de pe numărul de înmatriculare al vehiculului, în anumite condiții legale, puteți beneficia de procedura de corecție.

Ce spun autoritățile

„În cazul în care observaţi o eroare la înscrierea numărului de înmatriculare, după ce aţi semnat documentul, „copie partener”, iar personalul distribuitorului a emis documentul, copie client”, puteţi solicită corecţia numărului de înmatriculare, în punctul de lucru al distribuitorului care a emis rovinieta, în decurs de 60 minute de la emiterea acesteia. Pentru o astfel de solicitare, va fi emis de către personalul distribuitorului, un document justificativ în două exemplare identice astfel:

a) primul exemplar (Corecţie Număr Auto – copie partener) se înmânează solicitantului în vederea certificării prin semnătura a corectitudinii datelor;
a) al doilea exemplar (Corecţie Număr Auto – copie client), emis după certificarea copiei partener, va fi ştampilat de către distribuitor şi înmânat solicitantului;”, este precizat în documentația CNAIR.

Lipsa rovinietei poate aduce după sine și amenzi considerabile, așadar nu uita să verifici valabilitatatea acesteia atunci când pleci la drum.

Ce amendă primești dacă nu ai ITP valabil

Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat reprezintă o contravenție, iar șoferii prinși în trafic fără ITP valabil primesc amenzi destul de mari. În plus, această contravenție se sancționează cu 9-20 de puncte de amendă.

Conducerea unui autovehicul cu ITP expirat (Inspecția Tehnică Periodică) echivalează cu conducerea unui autovehicul neînmatriculat, prin urmare șoferii vor fi amendați, se vor confisca plăcuţele şi talonul, iar maşinile vor efectua ITP-ul la RAR.

Certificatul de înmatriculare și plăcuțele se restituie proprietarului după ce va face ITP-ul la RAR. Fiecare unitate autorizată RAR are propria politică de prețuri însă, în general, tarifele variază între 100 și 180 de lei, în funcție de categoria autovehiculului.

VEZI ȘI: CE AMENDĂ PRIMEȘTI DACĂ NU AI TRUSĂ MEDICALĂ

Acte necesare ITP

  • Certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) – original;
  • Cartea de identitate a mașinii (CIV) – în copie, dacă autovehiculul este în leasing;
  • Cartea/Buletinul de identitate a persoanei care se prezintă la stația ITP.

Valabilitate ITP: ITP-ul se face la trei ani pentru autoturismele noi, la doi ani pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani şi la fiecare 12 luni pentru cele mai vechi de 12 ani. Șoferii de taxi și de ride sharing vor face ITP-ul la 6 luni. În România, nu se poate circula cu un autoturism dacă nu are ITP.