Ce se întâmplă dacă laşi laptopul sau telefonul la încărcat peste noapte? Cât curent consumă, de fapt

Publicat: 07/11/2021 | 11:06

Atunci când vine vorba despre încărcarea laptop-ului sau a telefonului în timpul nopții există două mituri. Primul este legat de faptul că bateria s-ar strica dacă aparatele sunt lăsate în priză toată noapte, iar al doilea are legătură cu consumul mare de energie. Experții au analizat cele două ipoteze și le-au demontat.

Se pare că mitul legat de faptul că bateria s-ar strica dacă telefonul stă la încărcat peste noapte a apărut din cauza bateriilor telefoanelor și laptopurilor vechi, a căror procent de baterie oscila între 99 % si 100 % atunci când erau încărcate complet, însă acum nu mai este cazul. (CITEȘTE ȘI: ELECTROCASNICUL DIN CASA TA CARE CONSUMĂ CEL MAI MULT CURENT ELECTRIC! PLĂTEŞTI O MICĂ AVERE DOAR DIN CAUZA LUI)

„Dacă ai telefonul la încărcat toată noaptea, nu o să scazi capacitatea bateriei. Totul se leagă de ciclul bateriei – cum utilizezi bateria, cât efort o pui să depună”, a declarat Kyle Wiens, directorul iFixit, o companie din SUA cunoscuta pentru recenziile despre dispozitive, potrivit digi-world.tv.

Bateria unui smartphone rezista la 400 de cicluri de încărcare, ceea ce înseamnă că telefonul va începe să aibă mici probleme în această direcție abia după  un an si jumătate. Mai mult, smartphone-urile sunt dotata cu un cip ce previne încărcarea după ce a fost atinsă capacitatea de 100%. Așadar, dacă telefonul rămâne la încărcat peste noapte, acest lucru nu va afecta viața de funcționare a dispozitivului.

Cât curent consumă?

În ceea ce privește al doilea mit legat de consumul mare de curent produs de telefoanele sau laptop-urile lăsate la încărcat peste noapte și acest a fost demontat. Mai exact, încărcătoarele pentru telefoanele mobile, de generație nouă (începând cu anul 2010) când sunt uitate în priza, fără a fi cuplate la telefonul mobil, nu consuma deloc curent electric.

Mai mult, consumul măsurat al unui incarnator pentru telefonul mobil este în medie 3,2 wati. Astfel, dacă zilnic încărcăm telefonul în medie două ore pe zi, pe lună o să se ajungă la un total de 192 de wati, ceea ce înseamnă un cost de doar 9 bani pe lună.

(VEZI ȘI: S-A AFLAT! CÂT VOR COSTA LA IARNĂ GAZELE ȘI CURENTUL ELECTRIC PENTRU UN APARTAMENT CU DOUĂ CAMERE, DUPĂ COMPENSAREA FACTURILOR)