Ce se întâmplă dacă nu dormi. Cum îţi afectează lipsa somnului sănătatea, memoria, viaţa sexuală şi capacitatea de a slăbi

De: Cancan
Publicat: 18/09/2017 | 15:34

În primul rând, lipsa somnului poate cauza accidente grave, numai dacă ne gândim că a fost un factor important în accidentul nuclear de la Cernobâl, din 1986, sau în dezastrul ecologic din 1989, provocat de deversarea a 37.000 de tone petrol dintr-un tanc al companiei Exxon Valdez. Lipsa somnului provoacă accidente şi pe străzi, starea de oboseală fiind echivalentă uneori cu cea de beţie, când e vorba de încetinirea reacţiilor. Oboseala poate provoca şi accidente de muncă, la fel de uşor, spun specialiştii.

Somnul joacă un rol critic în gândire şi învăţare, lipsa lui afectând aceste procese cognitive în multe feluri, la nivelul atenţiei, concentrării, raţionamentului şi rezolvării problemelor. În timpul nopţii, diferitele cicluri de somn consolidează memoria, astfel că, dacă nu ai dormit destul nu vei fi capabil să îţi aminteşti ce ai învăţat sau ai experimentat pe parcursul zilei. 

Ce se întâmplă dacă nu dormi. Risc de tensiune, diabet, atac cerebral

Deprivarea senzorială asociată cu lipsa somnului este un important factor de risc pentru boli de inimă, atac de cord, bătăi neregulate ale inimii, tensiune arterială crescută, atac cerebral, diabet.

Specialiştii în somn susţin şi că bărbaţii şi femeile care se privează de somn au un libidou mai scăzut şi sunt mai puţin interesaţi de sex. Nu este de neglijat nici depresia pe care o poate provoca lipsa somnului. Într-un studiu realizat în 2005, în America, se arată că majoritatea oamenilor diagnosticaţi cu depresie sau anxietate dormeau mai puţin de şase ore pe noapte. Cea mai des întâlnită tulburare a somnului, insomnia, este strâns legată de depresie. (CITEŞTE ŞI: Beneficiile ceaiului de sunătoare. E bun la stomac, tratează insomnia, te ajută să te laşi de fumat, dar…)

 Într-o altă cercetare, din 2007, realizată pe 10.000 de persoane, cele care aveau insomnie prezentau un risc de cinci ori mai mare de a intra în depresie faţă de restul.

Ce se întâmplă dacă nu dormi. De ce îţi îmbătrâneşte pielea

„Somnul de frumuseţe” nu e un moft, din moment ce s-a dovedit că, după câteva nopţi de nesomn, pielea începe să se zbârcească, iar în jurul ochilor apar cearcăne groase. Când nu dormi destul, corpul tău eliberează mai muţi hormoni de stres, care afectează colagenul din piele, proteina care menţine epiderma fină şi elastică.

De asemenea, lipsa somnului determină organismul să elibereze prea puţini hormoni de creştere. Când eşti tânăr, aceşti hormoni favorizează dezvoltarea, iar pe măsură ce îmbătrâneşti au un rol important în creşterea masei musculare, sănătatea pielii şi întărirea oaselor. (VEZI ŞI: Simptome că bei prea multă cafea: auzi sunete care nu există, eşti un pachet de nervi şi…)

Ce se întâmplă dacă nu dormi. Devii uituc şi poţi ajunge obez

Dacă nu dormi destul ajungi să uiţi lucruri. Un studiu din 2009 al cercetărilor americani şi francezi a determinat că somnul are un rol extrem de important în consolidarea memoriei. Aceasta se realizează mai ales în timp ce dormim profund. Totodată, dacă dormi prea puţin ajungi să mănânci prea mult, putând ajunge la obezitate. Potrivit unui studiu din 2004, oamenii care dorm mai puţin de şase ore pe noapte au şanse cu 30% mai mari să ajungă obezi decât cei care dorm între şapte şi nouă ore. (CITEŞTE AICI: Această femeie de 100 de ani din Buzău nu a mai dormit din tinereţe! Informaţia i-a lăsat chiar şi pe medici cu gura căscată. Iată explicaţia specialiştilor)