Ce se întâmplă dacă nu răspunzi la urarea creștinească ”Hristos a Înviat!”

Publicat: 24/04/2022 | 13:55
Paste

”Hristos a Înviat!”, ”Adevărat a Înviat!” se spune din noaptea de Înviere și până la Sărbătoarea Înălțării Domnului, timp de patruzeci de zile.

Având în vedere fundamentul acestei forme de salut, se spune că cine nu o folosește nu crede și nu mărturisește credința în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este mare păcat să nu respecți tradiția și să vestești tuturor că Hristos a Înviat!, la fel cum este păcat dacă cineva face asta înaintea ta, te salută astfel, iar tu nu oferi răspunsul așteptat: Adevărat a Înviat. Este păcat să se ia în derâdere această bucurie și mărturisire transformată în salut timp de patruzeci de zile pe an, și să se răspundă la Hristos a Înviat! cu Bună ziua!.

”Hristos a înviat- surprinde o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormantul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi. Salutul “Hristos a înviat” e unul firesc. Cât priveste urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic- bucuria e fondul vieţii creştine”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Când spunem Hristos s-a Înălțat!

Urarea creștină ”Hristos a înviat” se folosește timp de patruzeci de zile, din seara Învierii, când preoții ies cu Lumina Sfântă și anunță vestea cea mare, și până la sărbătoarea Înălțării Domnului. Din acel moment, de la Înălțare și până la Rusalii, forma de salut se schimbă în Hristos a Înălțat! Adevărat a Înălțat.

CITEȘTE ȘI: DE CE SE CIOCNESC OUĂLE DE PAȘTE? CE ÎNSEAMNĂ ACEST OBICEI STRĂVECHI

În 2022, sărbătoarea înălțării Domnului este sărbătorită pe 2 iunie. Este o sărbătoare mare, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie.

În popor există credința că odată cu Înălțarea Domnului, se înalță și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminata încoace.

Anul acesta, Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh va avea loc duminică, 12 iunie. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului. Acesta este motivul  pentru care sărbătoarea se mai numeşte şi Cincizecimea.

Sursa foto: pexels