Ce se întâmplă dacă trec 6 luni de la termenul de plată şi nu ţi-ai achitat impozitul? Legea care contrazice ANAF

Publicat: 15/06/2022 | 08:05
ANAF

Instanța de contencios administrativ fiscal a luat o decizie cu privire la plata impozitului pentru veniturile realizate de către rezidenți. Termenul de plată obținut de avocați prin lege nu este respectat de ANAF. 

Emanuel Băncilă, avocat, atrage atenția asupra faptului că nereținerea impozitul aferent veniturilor nu este continuă, ci instantanee. Ca urmare, trebuie să fie prescris în șase luni. Conform normelor ANAF, termenul de prescripție ar fi de cinci luni, chiar dacă legea contrazice instituția. 

„Această soluție ar trebui să tragă un semnal de alarmă la nivelul organelor fiscale cu privire la posibilitatea de a amenda contravențional contribuabilii pentru neîndeplinirea unei obligații supusă unui termen. Nu putem spera decât că organele de inspecție fiscală nu vor mai proceda abuziv la interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale”, a declarat Emanuel Băncilă, partenerul coordonator al departamentului de Controverse și Inspecții Fiscale al Băncilă, Diaconu și Asociații. (CITEȘTE ȘI: Capcana din proba de la Limba şi literatura română, de la Evaluarea Naţională! La ce trebuiau să fie maxim de atenţi elevii de clasa a VIII-a)

Este lege! Ce se întâmplă dacă nu ai achitat impozitul în șase luni

Din moment ce neplata impozitului este o faptă omisivă, termenul de prelungire nu apare după expirarea sa. Astfe, instanța va calcula amenda pentru neplata sa luând în calcul doar cele șase luni. 

„Fapta reținută în sarcina contestatoarei privește o contravenție instantanee ce se săvârșește printr-o faptă omisivă (omisiunea de a reține, declara și plăti până la termen impozitul respectiv), contravenția consumându-se odată cu expirarea termenului prevăzut de lege, fără a se prelungi în acest moment. În consecință, instanța reține că termenul de 6 luni pentru prescrierea aplicării sancțiunii amenzii contravenționale trebuie să se calculeze în raport cu momentul expirării termenelor legale prevăzute pentru reținerea, declararea și plata impozitelor respective”, se arată în decizia instanței de judecată. (CITEȘTE ȘI: Atenție mare! Ce mod de „operare” a avut un bărbat din Capitală, pentru a sustrage bani de la bătrâni)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult