Ce se întâmplă, de fapt, cu ora de iarnă în România. Schimbarea obișnuită se va produce în ultimul weekend din octombrie

Publicat: 05/10/2023 | 17:46
România trece la ora de iarnă

România va trece la ora de iarnă, iar schimbarea obișnuită se va produce în ultimul weekend din luna octombrie. Românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi, făcându-se astfel tranziția de la cea de vară. Ora 4:00 va deveni 3:00. Fenomenul va avea un impact semnificativ asupra oamenilor pentru că nu puțini sunt cei care au de suferit preț de câteva zile. Specialiștii spun că organismul are nevoie de timp pentru acomodare.

România urmează să treacă la ora de iarnă, în noaptea de 28 spre 29 octombrie, în ultimul weekend din această lună. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, așa că 4:00 devine 3:00. De asemenea, ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă zi din an: va avea 25 de ore! Această schimbare vine cu un disconfort pentru multe persoane, care vor avea de suferit chiar și câteva zile. Organismul are nevoie de acomodare după schimbarea orară și mulți români se vor confrunta cu insomnii sau alte simptome precum iritabilitatea sau oboseala.

CITEȘTE ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ, DE FAPT, PE 23 SEPTEMBRIE, ZIUA ECHINOCȚIULUI DE TOAMNĂ. ANOTIMPUL ÎȘI INTRĂ TOTAL ÎN DREPTURI

Mulți au fost cei care s-au întrebat dacă se va mai schimba ora, pentru că în anul 2022, Uniunea Europeană a hotărât ca fiecare țară membră să decidă dacă vrea să mențină sau să renunțe la schimbarea orei. Asta înseamnă că toate statele UE au dreptul să poată adopta propriul său fus orar permanent.

CITEȘTE ȘI: AZI ÎNCEPE TOAMNA CU ADEVĂRAT! CUM NE AFECTEAZĂ ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ

Cum se pot pregăti românii pentru schimbarea orei

Pentru că mulți se pot confrunta cu stări de oboseală, insomnii, stres și altele, specialiștii oferă câteva sfaturi pentru ca organismul să nu aibă de suferit odată cu schimbarea orei. Se va întuneca mult mai devreme, iar oameni nu vor mai vedea soarele pe cer la fel de des ca acum. Acest lucru îi întristează pe mulți și îi face să fie debusolați. Tocmai de asta, experții vin în ajutorul românilor și spun tot ce trebuie făcut, pentru ca astfel de stări să nu-și facă apariția.

Trebuie păstrat un ritm regulat de somn înainte și după trecerea la ora de iarnă. Este importantă trezirea la aceeași oră dimineața. Este recomandată schimbarea orei de somn, cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu decât o făceați de obicei. Astfel, organismul se va putea obișnui rapid, pentru că va fi redusă resimțirea decalajului orar.

Evitați lumina puternică seara și încercați să stați cât mai puțin cu ochii în telefon, înainte să vă puneți la somn. Un mediu întunecat este cel mai bun înainte de culcare. Bucurați-vă de lumina soarelui dimineața și încercați să nu vă stricați starea de spirit de la prima oră. Regimul alimentar regulat este la fel de eficient. Respectă orele de masă și evită să mănânci la ore târzii.