Ce se întâmplă, de fapt, pe 23 septembrie, ziua echinocțiului de toamnă. Anotimpul își intră total în drepturi

Publicat: 21/09/2023 | 16:49
Când este echinocțiul de toamnă în 2023

Echinocțiul de toamnă 2023 reprezintă începutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic. Ca-n fiecare an, evenimentul este la sfârșitul lunii septembrie. Acesta va avea loc, anul acesta, sâmbătă, pe 23 septembrie, la ora 9:50. Ziua va deveni egală cu noaptea pe această dată, apoi va fi mai scurtă decât noaptea până la echinocțiul de primăvară, 21-22 martie 2024. 

Echinocțiul de toamnă are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii septembrie. În 2023, evenimentul astronomic va fi pe 23 septembrie, la ora 9:50, ziua fiind egală cu noaptea. Concret, echinocțiul de toamnă înseamnă că ziua se micșorează în emisfera nordică, unde se află și România, iar în emisfera sudică se mărește și începe primăvara astronomică.

Ziua va fi mai scurtă decât noaptea până la echinocțiul de primăvară, 21-22 martie 2024. Zilele se vor scurta treptat, iar nopțile vor fi mai lungi până la solstițiul de iarnă. Echinocțiul marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers, în funcție de poziția Pământului în jurul Soarelui.

Potrivit experților de la astro-urseanu.ro, „punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților”.

CITEȘTE ȘI: FENOMENELE ASTRONOMICE PE CARE NU TREBUIE SĂ LE RATEZI ÎN 2023. ESTE UN AN DEOSEBIT, IATĂ CE URMEAZĂ

Ce este toamna astronomică

Conform tradiției, toamna astronomică este momentul în care gospodarii termină cu muncile agricole și se pregătesc pentru sezonul rece. Aceștia încep să facă provizii, pentru ei și pentru animale, înainte ca iarna să-și facă apariția. Specialiștii spun, de asemenea, că este momentul când mulți oameni se simt mai triști și debusolați pentru că apare astenia de toamnă. Va fi un disconfort creat și de faptul că ziua este mult mai scurtă. Toamna astronomică are în componența ei și ziua în care trecem la ora de iarnă. Anul acesta, ceasurile se dau înapoi în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când ora 2:00 devine ora 1:00.

CITEȘTE ȘI: PRIMA GAURĂ NEAGRĂ CARE PLUTEȘTE, DESCOPERITĂ DE TELESCOPUL HUBBLE. ASTRONOMII PREVĂZUSERĂ EXISTENȚA SA, DAR ACUM AVEM DOVADA

Când va fi echinocțiul de toamnă în anii următori

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, echinocțiul de toamnă din anii următori va fi în zilele:

  • 2024- 22 septembrie, ora 15:44
  • 2025- 22 septembrie, ora 21:19
  • 2026- 23 septembrie, ora 03:05
  • 2027- 23 septembrie, ora 09:02