Ce se va întâmpla cu bacșișul de la restaurante și cafenele. Schimbări radicale de la 1 ianuarie 2023

Publicat: 09/11/2022 | 14:47
Bacșiș la cafenea Sursă foto: Pixabay

Proiectul de lege pentru fiscalizarea bacșișului a ajuns pe masa Camerei Deputaților și este for decizional. Iată ce s-ar putea întâmpla în restaurante și cafenele, de la 1 ianuarie 2023, cu banii pe care îi lași bacșiș ospătarilor.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat în Parlament, bacșișul ar putea fi evidențiat, atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal. De asemenea, această sursă de bani va fi considerată venit cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA.

CITEȘTE ȘI: CINE SUNT ROMÂNII CARE AR PUTEA BENEFICIA DE SALARII MAI MARI CU 50%: „IMPACTUL FINANCIAR PE CARE ÎL AVEM…”

Ce reprezintă, de fapt, bacșișul

Potrivit proiectului de lege dezbătut în Camera Deputaților, bacșișul reprezintă ”orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Ce se întâmplă cu tips-ul livratorilor de mâncare

Specialiștii de la Hospitality Culture Institute au anunțat faptul că Glovo este liderul pieței de agregatoare de food delivery. Performanța este cu atât mai notabilă cu cât, la începutul acestui an, Glovo a achiziționat infrastructura și serviciile foodpanda, consolidându-și, deci, poziția de lider. Procentele deținute de fiecare jucător sunt disponibile în studiu.

Cu toate acestea, românii care lasă ”șpagă” livratorilor sau chelneirlor au scăzut considerabil. Fondatorul Hospitality Culture Institute a explicat de ce.

”Din punct de vedere al modalității de plată, cash-ul recâștigă din terenul pierdut, în timpul pandemiei, ceea ce face să fie și mai surprinzătoare creșterea agresivă a numărului de români care nu mai lasă tips în locație sau la delivery. Astfel, în doar un an, procentul celor care nu lasă tips s-a triplat, ajungând la 32%”, adaugă Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute.

VEZI ȘI: MAI ȚII MINTE BANCNOTA DE 100 DE LEI CU NICOLAE BĂLCESCU? CU CE SUMĂ URIAȘĂ SE VINDE ACUM, ÎN NOIEMBRIE 2022