Ce se va întâmpla cu salariul minim de la 1 ianuarie 2023. Autorițățile au pregătit două scenarii

Publicat: 16/11/2022 | 08:33

Peste un milion de români primesc salariu minim pe economie. Din moment ce sumele alocate nu sunt deloc satisfăcătoare și traiul a devenit tot mai greu, ca urmare a inflației, plafonul minim va fi modificat, începând de anul viitor. Membrii Guvernului urmează să aleagă unul dintre cele două scenarii, pentru a stabili exact care va fi modificarea. 

După mai bine de doi ani de pandemie, la care se adaugă și cele, aproape, nouă luni de când Rusia a invadat Ucraina, situația economică actuală pare a fi una dezastruoasă. Prețurile pentru majoritatea produselor și serviciilor au crescut considerabil. Ca urmare, autoritățile încearcă să găsească o soluție, respectiv creșterea salariilor, începând cu 2023.

„Din punctul meu de vedere este obligatoriu o asemenea creștere, dar, nu trebuie să facem creștere la întâmplare și voi demara în consiliul național tripartit o discuție care trebuie să fie onestă, între partenerii sociali și guvern și să putem să găsim împreună cea mai bună soluție, astfel încât, de la 1 ianuarie salariul minim ar trebui să crească din nou”, a declarat Marius Budăi.
Marius Budăi, ministrul Muncii. Sursă foto: Facebook

(CITEȘTE ȘI: Veste bună pentru o categorie de români! Angajații platformelor online ar putea beneficia de salariu minim și zile de concediu)

Variantele stabilite de Guvern. Cu cât vor crește salariile în 2023

În prezent, Guvernul a stabilit două variante de creștere salarială pentru data de 1 ianuarie 2023. Primul scenariu prevede mărirea salariului minim brut la 3.000 de lei, dintre care 200 de lei vor fi neimpozabili. Ca urmare, românii ar rămâne cu 1.863 de lei net.

Cel de-al doilea scenariu vizează creșterea de până la 3.200 de lei a salariului minim, dintre care 400 ar fi neimpozabili. Suma cu care ar rămâne românii „în mână” ar fi de aproximativ 2.000 de lei.

(CITEȘTE ȘI: Ciolacu: PSD susţine necesitatea creşterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie, propunere cu care va merge în Coaliţie)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult