Ce simptome ai, dacă ai luat variola maimuţei? Cum se transmite boala care a panicat pe toată lumea

Publicat: 23/05/2022 | 17:26

Ministerul Sănătății a transmis recent informații cu privire la variola maimuței, un nou virus periculos care a intrat pe teritoriul României. Simptomele bolii sunt similare cu cele ale gripei, dar consecințele lipsei unui tratament ucid până la 10% dintre bolnavi. 

Potrivit detaliilor comunicate de ministerul Sănătății, variola maimuței este o infecție virală care poate fi transmisă de la animal la om și de la persoană la persoană. Există două tipuri ale acestui virus, respectiv cel din Africa Centrală sau din Africa de Vest. 

Epidemia de variola maimuței a ajuns în țările europene. Până la acest moment, cele mai multe cazuri au fost depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală. (CITEȘTE ȘI: Ce spune medicul Adrian Marinescu depsre o posibilă nouă pandemie: ”Ne e teamă de orice înseamnă microorganism”)

Variola maimuței a ajuns în România. Cum se răspândește și care sunt simptomele

Simptomele pentru cei care au contactat variola maimuței sunt leziuni care produc mâncărime sau sunt dureroase. Acestea pot apărea pe întreg corpul, mai ales în jurul organelor genitale și anusului. Alte simptome prezente sunt: durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul ochilor și gurii. 

Pentru a contacta virusul, este nevoie de un contact apropiat. Boala pătrunde prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas, gură sau fluide corporale. 

Perioada de incubare a virusului pornește de la șase la 13 zile. De cele mai multe ori, boala este auto-limitată, iar simptomele dispar spontan într-o perioadă de la la 14 la 21 de zile. 

În prezent, nu există un vaccin special pentru variola maimuței, dar este disponibil cel pentru variola tradițională care oferă protecție.

„Personalul medico-sanitar care îngrijește pacienții cu variola maimutei suspecți sau confirmați trebuie să pună în aplicare măsuri de precauție standard, de control al infecțiilor de contact și prin picături respiratorii. Aceasta include întregul personal medico-sanitar, cum ar fi personalul de curățenie și spălătorie, care poate fi expus în locul de îngrijire a pacientului, la lenjeria de pat, la prosoape sau obiecte personale”, a precizat ministerul Sănătății. (CITEȘTE ȘI:Care sunt alimentele care pot fi consumate și după data de expirare)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult