Ce spune Octavian Jurma despre valul 5 al pandemiei de coronavirus în România. Motivele pentru care nu scăpăm așa de ușor de temutul virus

Publicat: 22/03/2022 | 23:21
sursa FOTO: Facebook

În contextul în care marți a apărut raportul VOC (variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare) pentru săptămâna trecută, iar subvarianta BA.2 a Omicron a crescut la 56.5%, Octavian Jurma spune că noua fază de creștere (minivalul) e alimentată acum de noua versiune.

„E probabil ca acest val în val să dureze încă 2-3 săptămâni și să prelungească valul 5-Omicron până în luna mai. E însă puțin probabil să asistăm la un nou val similar celui produs de BA.1 (dar nu exclus). Este a doua săptămână în care Delta este la 0%, deci putem spune că Omicron este 100% dominantă acum în România”, scrie cercetătorul Octavian Jurma pe pagina sa de socializare.

Potrivit acestuia, în ciuda apartenenței la familia Omicron, diferența dintre BA.2 și BA.1 este mai mare decât între Delta și Gamma, motiv pentru care riscul de reinfectare este mare atât pentru vaccinați, cât și pentru nevaccinați. Grupele cele mai expuse sunt copiii și vârstnicii.

„Riscul de spitalizare este însă mult mai mare pentru persoanele nevaccinate, mai ales în cazul vârstnicilor sau a celor cu boli cronice. Dacă nu aveți boosterul făcut este imperativ să îl faceți. Purtați masca FFP2 în toate spațiile închise și în clasă(elevi și profesori)”, a adaugă Jurma.

Sursa foto: Arhiva Cancan