Ce trebuie să facă bărbații de Sfântul Eftimie cel Mare. Se sărbătorește astăzi, 20 ianuarie 2023

Publicat: 20/01/2023 | 11:06
Sfântul Eftimie se sărbătorește pe data de 20 ianuarie/ Sursă foto: Captură video

Sfântul Eftimie cel Mare se sărbătorește pe data de 20 ianuarie. În tradiția populară i se acordă un respect deosebit din partea bărbaților. Iată ce trebuie să facă aceștia cu ocazia sfintei sărbători. 

Sfântul Eftimie este protectorul culturilor, iar cei care își doresc roade bogate trebuie să se roage la icoanele lui. Totodată, acesta este protectorul bărbaților, mulți dintre ei având un respect aparte pentru acest sfânt. În data de 20 ianuarie, bărbații care rostesc rugăciunea sfântului vor avea parte de o sănătate de fier tot anul.

”Eftimie” înseamnă bucurie, nașterea lui a fost un prilej de bucurie pentru mama lui, ce părea să fi fost sterpă până atunci. În cărțile biblice, Sfântul Eftimie este descris ca fiind o persoană bună, cu tenul alb și barba lungă până la brâu.

Vezi și: SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA! UN PREOT DEVENIT VIRAL, DUPĂ CE A SFINȚIT UN… LAMBORGHINI

Datorită chemării sale către credință, când a ajuns la maturitate, a fost numit preot și însărcinat cu supravegherea sihaștrilor și mănăstirilor. Eftimie a murit în anul 473, la vârsta de 96 de ani.

Totodată, în data de 20 ianurie sunt sărbătoriți Sfântul Fabian, Sfântul Sebastian, Boboteaza in stil vechi, Babin Den si ajunul Sfintei Agnes.

Rugăciunea Sfântului Eftimie

”Veseleşte-te pustiu care nu rodeai, bucură-te ceea ce nu aveai durere; că bărbatul doririlor Duhului ţi-a înmulţit ţie fii, sădindu-i cu dreapta cinstire de Dumnezeu şi hrănindu-i cu înfrânarea, spre împlinirea faptelor bune. Cu ale cărui rugăciuni, Hristoase Dumne­zeule, mântuieşte sufletele noastre.”

Rugăciune puternică pentru sporul casei

Vezi și: NU I-A VENIT SĂ CREADĂ CE A VĂZUT PE CAMERELE DE SUPRAVEGHERE! A CHEMAT IMEDIAT PREOTUL SĂ ÎI SFINȚEASCĂ LOCUINȚA „A ÎNSPĂIMÂNTAT ÎNTREAGA STRADĂ”

„Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, care întru cele înalte locuiești și spre cele smerite privești, binecuvântează casa noastră și cu puterea Ta, întărește-ne pe noi, robii Tăi (numele), cei ce locuim în ea.

Bine este, Doamne, ca și casa noastră să ne fie ca o doua biserică, în care noi ne închinăm înaintea sfintelor icoane și ne rugăm Ție. Binecuvântează, Doamne, gospodăria noastră și înmulțește în ea toate bunătățile, ca să uitam de grijile și nevoile pământești și să putem lucra mai cu osârdie pentru dobândirea vieții cele veșnice și pentru a ajunge în locașurile Tale cele sfinte.

Îndepărtează de la noi toate cursele vrăjmașului celui pierzător de suflete, trimite pe îngerul Tău cel milostiv, ca să ne păzească și să ne ferească de toată răutatea și să ne povățuiască spre lucrarea tuturor faptelor celor bune și spre împlinirea sfintelor porunci.

Că ție ți se cuvine a ne milui și a ne mântui, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțam, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”