Ce trebuie să faci, de fapt, dacă tocmai ți-a intrat un hoț în apartament sau în casă

Publicat: 25/03/2024 | 15:53
Ce trebuie să faci, de fapt, dacă tocmai ți-a intrat un hoț în apartament sau în casă

Te-ai întrebat vreodată ce comportament ar trebui să ai, în condițiile în care un hoț pătrunde în apartamentul sau casa ta? Există câteva aspecte pe care oricine ar trebui să le ia în considerare, atunci când o asemenea situație se întâmplă. Pe lângă faptul că trebuie ca persoana în cauză să își păstreze calmul, mai este necesară și gândirea logică. Desigur, intră în calcul și acționarea cu cap și în așa fel încât să nu se insufle agresivitatea. Iată mai jos, în articol, câteva aspecte pe care orice persoană ar trebui să le cunoască, în condițiile în care s-ar pătrunde prin efracție în locuința sa.

Scenariul acesta poate fi foarte îngrijorător pentru mulți oameni. De altfel, în același sens, pătrunderea prin efracție se pedepsește cu închisoarea sau cu amendă. Acest aspect este reglementat și în România. Conform Noului Cod Penal, acualizat în 2024, Art. 224 – Violarea de domiciliu, arată următoarea speță:

„(1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) În cazul în care fapta este săvârşită de o persoană înarmată, în timpul nopţii ori prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”, se arată în CP, art. 224.

Însă, cum ar trebui să te comporți în condițiile în care o asemenea situație s-ar întâmpla?

Vezi și CUM AU REUȘIT DOUĂ FETIȚE SĂ FURE O JUMĂTATE DE MILION DE EURO. UNA DINTRE ELE ARE DOAR 12 ANI

Ce să faci dacă pătrunde un hoț pe proprietatea ta?

Autoritățile recomandă ca, în condițiile în care un hoț se află pe proprietata ta, să nu acționezi violent și nici să îl înfrunți. Deși poate ar fi instinctiv, se recomandă ca hoțul să nu fie atacat. Persoana în cauză ar trebui să aibă o atitudine pasivă și să gândească fiecare pas. În primul rând, se recomandă să te închizi într-o cameră și să suni imediat la Poliție.

În același timp, ține luminile aprinse, păstrează-ți calmul și oferă toate detaliile pe care le ai către autorități. În același timp, trebuie să îți controlezi respirația și stările, în condițiile în care te acaparează emoțiile sau teama. Nu trebuie să stai în fața unui hoț, pentru că ar putea ca acesta să aibă o reacție necontrolată, să atace, să fie agresiv. Însă, este recomandat să te faci auzit – adică să faci gălăgie în casă, să ai lumini aprinse și să ai o atitudine cât mai defensivă. De asemenea, nu se recomadă blocarea ieșirilor. Pe lângă toate aceste aspecte, memorează cât mai multe detalii posibile, precum:

  • Cu ce era îmbrăcat hoțul;
  • Ce înălțime avea hoțul și ce tipologie de încălțăminte;
  • Dacă avea semne distinctive pe corp (de exemplu, tatuaje);
  • Dacă hoțul a venit însoțit sau cu un autoturism;
  • Dacă a atins anumite obiecte din casă (pentru amprente).

Pe de altă parte, dacă se întâmplă ca locuința să fie spartă cât timp nu te aflai în ea, atunci nu pătrunde în casă. Dacă observi urme de intrare prin efracție, sună la Poliție.

Citește și TEST DE PERSPICACITATE | INDETIFICAȚI HOȚUL! CARE DINTRE ACESTE 4 PERSOANE A FURAT DIN MAGAZIN?