Ce trebuie sa stii despre vitiligo! Care sunt cele mai recente remedii pentru a ingriji aceasta boala a pielii!

De: Cancan
Publicat: 03/06/2012 | 00:00

Care sunt cauzele care o declanSeazaCauzele declanSarii acestei afecTiuni sunt inca in stadiul de cercetare. Sunt implicate mecanisme autoimune, citotoxice, neurale, defecte ale celulelor care formeaza pigment in piele, adica ale melanocitelor, cat Si mecanisme oxidante-antioxidante.

Cum sa ne protejam

Din nefericire, intrucat cauzele nu au fost cu exactitate depistate, in momentul de faTa nu exista modalitaTi care sa asigure evitarea apariTiei bolii, insa recomandam un comportament raTional in ceea ce priveSite expunerea la soare pentru a evita traumele asupra pielii – astfel, sunt necesare aplicarea unor creme cu factor de protecTie ridicat, purtarea ochelarilor de soare, a hainelor care ne protejeaza Si evitarea expunerii in perioda de maxima activitate solara.

Exista tratament?Vitiligo este o afecTiune care nu poate fi vindecata, insa prin tratament se pot obTine repigmentari ale unor zone de piele. Recolorarea este instabila. Pe langa tratamentul clasic cu lumina Si imunomodulante, recent a fost introdusa Si terapia cu suspensie de melanocite, adica transfer de celule proprii pigmentate dintr-o zona in alta.

Se transmite genetic?Este demonstrat faptul ca riscul de apariTie a bolii este mai ridicat in cazul celor care au avut antecedente in familie, insa trebuie subliniat ca nu toTi pacienTii cu vitiligo au un istoric al bolii in familie. ASadar nu se moSteneSte boala in sine, ci predispoziTia spre a se declanSa.

Depigmentare sau repigmentare?Ca soluTie pentru a ameliora efectul inestetic produs de vitiligo s-a vehiculat, la un moment dat, Si ideea depigmentarii pielii. Aceasta nu este acceptata in lumea medicala. PacienTii care-Si feresc pielea de radiaTiile UV au pielea de culoare aproape normala, deoarece petele albe nu se disting bine. Nici pigmentarea zonelor depigmentate nu da rezultatul scontat. Tatuarea zonelor de vitiligo parea o soluTie, insa culoarea artificiala ramane stabila faTa de tegumentul din jur, care iSi modifica nuanTa in funcTie de lumina. In plus, traumatismul inTeparii poate extinde pata de vitiligo.

Soarele, un pericol

Boala nu este declanSata de radiaTiile UV, dar este pusa in evidenTa de ele prin accentuarea contrastului dintre pielea sanatoasa Si pielea bolnava. PacienTii cu vitiligo pot sta la soare, dar cu masura Si cu fotoprotecTie, pentru a nu se arde.

Terapia cu grefe de pieleTerapia chirurgicala este recomandata pentru pacienTii a caror boala se afla intr-un stadiu stabilizat. Grefele de piele nu produc rezultate estetice bune, zona avand aspectul „cutiei cu bomboane”. In prezent se prefera varianta de transfer de melanocite de pe o zona pe alta.

Simptome asociatePetele de vitiligo sunt alb cretoase, pot afecta pielea sau zonele paroase Si nu sunt insoTite de alte simptome. Boala se poate asocia cu disfuncTii tiroidiene, alte boli de piele ca psoriazisul sau cu afecTiuni cardiace care trebuie investigate.

La ce trebuie s