Ce valabilitate au, de fapt, tichetele de masă? În ce condiţii românii pot rămâne fără ele

Publicat: 09/04/2024 | 10:52
Tichete de masă pe carduri electronice / Foto: Sodexo

Toți românii care au tichete de masă trebuie să știe asta! Cei care nu le consumă vor risca să rămână fără ele. Asta pentru că au o perioadă de valabilitate, în care trebuie consumate. Când expiră acestea, de fapt?

Tichetele de masă sunt acum, exclusiv, în format electronic. Cele de hârtie au fost înlocuite cu diverse carduri, pe care unii români le primesc la locurile de muncă unde-și prestează serviciile. Toți cei care încasează acești bani în formă de tichete de masă trebuie să știe că au o perioadă de valabilitate. Așa că, trebuie folosite la timp, dacă nu vrei să rămâi fără ele!

CITEȘTE ȘI: SE DAU 250 DE LEI DE LA STAT! SE ÎNTÂMPLĂ ÎNCEPÂND CU 21 MARTIE 2024

Cum trebuie folosite tichetele de masă primite de români

Atunci când tichetele de masă expiră, emitentul le retrage automat de pe card, iar posesorul rămâne fără întreaga sumă dacă nu o folosește la timp. Această prevedere apare în Legea 165/2018, unde este specificat și faptul că tichetele de masă trebuie emise exclusiv în format electronic. Aceste bilete de valoare trebuie folosite numai pentru achiziționarea bunurilor și serviciilor pentru care au fost emise, în perioada de valabilitate precizată pe ele.

Concret, tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise, așa cum e prevăzut în HG 1.045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018. Singura excepție sunt cele emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie. Aceste tichete se pot folosi până la data de 31 decembrie a anului următor. Un alt termen de valabilitate de care românii trebuie să țină cont este cel al cardului electronic.

„Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate doar în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine- restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare şi care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic şi trebuie să permită, în mod exclusiv, utilizarea pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora”, este prevăzut în lege.

S-a dat lege ca începând cu data de 1 august 2023, tichetul de masă să aibă o valoare maximă de 35 de lei, față de 30 de lei, cât era înainte. De la 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu va depăși 40 de lei. În acest fel, și persoanele cu venit net de 8000 de lei vor putea să primească tichete de masă.

CITEȘTE ȘI: ESTE OFICIAL! KLAUS IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA REFERITOARE LA ALIMENTELE CU PREȚURI REDUSE. VEZI LISTA COMPLETĂ