Cea mai bună rețetă de zacuscă. Este mai veche de 100 de ani, dar puține gospodine o știu

Publicat: 22/07/2022 | 13:57

Gospodinele caută întotdeauna cea mai bună reţetă indiferent de felul de mâncare pe care vor să îl prepare. Zacusca de vinete cu roşii este o mâncare tradiţională, gustoasă pe baza de legume proaspete, extrem de apreciată, însă prepararea sa nu este deloc simplă. Iată reţeta care s-a păstrat neschimbată timp de 100 de ani.

Zacusca se poate găti atât pentru iarnă sub formă de conservă, dar se serveşte şi vara întinsă pe pâine sub formă de gustare, aperitiv, dar şi ca garnitură lângă o friptură la gratar.

Această reţetă de zacuscă de vinete cu roșii şi ardei nu este una simplă, însă este, de departe, cea mai gustoasă pe care aţi mâncat-o.

Zacusca de vinete cu roşii

Ingrediente rețetă de zacuscă de vinete:

– Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg

– Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg

(proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă – de preferat, la fel să-i faceţi pe tablă sau grătar)

– Ceapă albă – 2 kg,

– Bulion de roşii – 3 l,

– Ulei de floarea soarelui – 500 ml,

– Sare – 3 linguri sau după gust.

CITEŞTE ŞI: SECRETUL PENTRU UN SOS CALYPSO CA LA RESTAURANT! CELE 6 INGREDIENTE PENTRU REŢETA SPECIALĂ

Mod de preparare pas cu pas

– Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor), le curățați, le scurgeti bine.

– La fel și ardeii cu gogoșarii – copți, presăraţi cu sare şi curățați bine de piele și semințe.

– Apoi din bulionul de roșii preparat pentru iarnă, lăsați la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacuscă. În cazul în care nu faceți bulion treceți prin mașina de tocat sau robot 3 kg roșii și le folosiți în zacuscă.

– După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.

– După 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele, ardeii și le lăsați să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion, scrie voceatransilvaniei.ro.

– Amestecați, adăugaţi sare după gust, iar în momentul în care începe să fiarbă bine lăsaţi focul mic încă 2 – 3 ore, amestecând periodic.

– În timpul fierberii, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.

!! Ca să fie mai gustoase, cu miros uşor de fum, legumele este indicat să le faceti pe tablă sau grătar – dar merg bine şi făcute în cuptor.