Cea mai simplă reţetă de Mucenici. Se mănâncă în toată ţara, pe 9 martie

Publicat: 07/03/2021 | 21:20

 

Nu există luna martie fără mărțișoare, flori și mucenici. Bucătăresele din toate colțurile țării fac pe data de 9 martie mucenici moldovenești sau muntenești. Rețeta pe care v-o prezentăm astăzi este cea a mucenicilor moldovenești, însiropați cu miere și multă nucă pisată. 

Rețetele de mucenici sunt multe și diferă de la zonă la zonă, dar noi vă prezentăm o rețetă simplă, cu care nu veți da greș niciodată.

Ingrediente pentru reţeta de Mucenici moldoveneşti

  • 1 kg de faină
  • 450 ml de lapte
  • 50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
  • 3 ouă
  • 125 g zahăr
  • 75 g unt
  • Coajă de la o lămâie
  • 1 esenţa de vanilie

Pentru ornat:

250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom

Pentru sirop:

200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor.

Mod de preparare pentru rețeta de mucenici moldovenești

Se face maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, apoi adăugând o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasa deoparte pentru un sfert de oră. După ce a crescut, peste maia se adauga faină, ouăle şi zahărul. Se adauga laptele în timp ce frământam, puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen.
Se adauga untul la temperatura camerei (în loc de unt, poţi să foloseşti 50 ml de ulei) şi continuăm să frământăm aluatul. Când e gata, îl lăsăm să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul. Până creşte aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul şi adăugăm coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom.
 Când aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în batonase din care vei forma 8-uri. Se pun mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se gau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie!
După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform, se lasa 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată. Pofta buna!
Delina Filip
Absolventă a "Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării" București. A urmat cursurile școlii de televiziune ”Intact Media Academy”, iar apoi a lucrat în cele mai importante trusturi de presă din România. S-a alăturat echipei CANCAN.RO în anul 2020, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. citește mai mult