CEDO a decis! România este obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex

Publicat: 26/09/2023 | 17:31
România, obligată să recunoască cuplurile formate din persoane de același sex

Ziua de 25 septembrie 2023 a căpătat valențe istorice pentru țara noastră. În urma deciziei luate de judecătorii de la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului – CEDO, România este obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex. Inițial, Guvernul României a înaintat cererea de retrimitere în luna august, referitoare la hotărârea din 23 mai. Însă, astăzi, 26 septembrie, Curtea de la Strasbourg a respins cererea respectivă, iar, acum, statul român trebuie să ofere protecție juridică tuturor familiilor.

Inițial, decizia istorică din data de 23 mai 2023 a CEDO a fost atacată la Camera Superioară de către statul român. Este vorba despre cea în care România a fost obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex. Guvernul României înaintase o cerere de retrimitere la Marea Cameră a CEDO, în luna august. Aceasta a fost formulată în temeiul art. 43 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. La data de 23 mai, CEDO a admis plângerea Asociației ACCEPT împotriva statului român. Plângerea a fost formulată în numele a 21 de cupluri LGBT, România fiind acuzată că le încalcă drepturile referitoare la viața privată și de familie.

CEDO a decis: România, obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex

Ulterior, în urma analizei CEDO, s-a constatat faptul că statul român încalcă art. 8 al Convenției, motiv pentru care Curtea de la Strasbourg a decis să se pronunțe pozitiv în fața plângerii înaintată de Asociația ACCEPT. Astfel, în urma voturilor, s-a decis ca statul român să fie obligat să recunoască și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex.

„Decizia României de a contesta încălcarea dreptului la viața de familie sesizată de CEDO în cazul nostru, caz colectiv reunind 21 de familii gay, a fost una rușinoasă și nefondată. A sosit timpul ca statul român să ofere protecție juridică tuturor familiilor, nu doar a celor căsătorite”, a declarat Florin Buhuceanu, cel care a dat numele deciziei istorice de la CEDO, pentru Gândul.ro.

Ce prevede art. 8 din Convenție

Art. 8 din Convenție prevede următoarea speță: „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”.

Asociația ACCEPT a transmis un comunicat

Vă redăm, integral, comunicatul transmis de Asociația ACCEPT, după decizia CEDO.

Obligația României de a proteja și recunoaște familiile formate din persoane de același sex este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestația depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Astfel, Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligația pozitivă a Guvernului și Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor. Nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligațiile pe care le are față de proprii cetățeni. Este momentul ca România să facă pasul firesc, pentru care majoritatea populației se declară pregătită.

Zeci de mii de români au așteptat încrezători concluzia Colegiului de judecători ai Marii Camere, format din reprezentanți ai țărilor membre, după ce Guvernul a hotărât să amâne implementarea Hotărârii CEDO care-l găsește vinovat pentru încălcarea Articolului 8 al Convenției Europene, privind viața de familie. Declarația de inadmisibilitate a contestației nu a întârziat să apară, valorile europene fiind clare și asumate de majoritatea covârșitoare a statelor membre. Cu toate acestea, realitatea arată că fiecare zi în care România a întârziat să ia măsuri a adus prejudicii reale cuplurilor formate din persoane de același sex.

Atitudinea statului român față de această problemă urgentă cu care se confruntă familiile LGBT este o dovadă de nepăsare care afectează România pe mai multe paliere. Dincolo de nerespectarea angajamentelor luate de România față de partenerii europeni în baza convențiilor și tratatelor la care este parte, cei care au de suferit din cauza lipsei unei legislații care să asigure protecție și recunoaștere familiilor formate din persoane de același sex rămân, în continuare cetățenii. Tratamentul la care statul îi supune este unul nedemn și profund condamnabil.

Deși formează familii bazate pe iubire și respect reciproc și își îndeplinesc toate obligațiile și îndatoririle în fața statului, persoanele LGBT sunt condamnate la invizibilitate și nesiguranță în lipsa unor legi adaptate realităților sociale. Nu se pot vizita la spital, nu pot moșteni bunurile obținute împreună de-a lungul vieții, nu pot beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit.

Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru: Familiile noastre sunt parte a acestei societăți”

Mai mult decât atât, o componentă importantă a exodului cu care se confruntă România în acest moment reprezintă un rezultat al atitudinii statului față de drepturile omului. Mulți români au decis să părăsească țara în ultimii 30 de ani pentru a-și putea întemeia o familie, lăsându-și în urmă părinții.

,,Încercarea statului român de amâna încă o dată recunoașterea și protecția familiilor noastre a eșuat. Nu mai există absolut nici un motiv care ar putea fi invocat pentru a justifica continuarea discriminării prin lege într-un stat democratic. Familiile noastre sunt parte a acestei societăți și trebuie să fie tratate egal acum și protejate juridic fără întârziere!’’ – Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, una dintre cele 21 de familii care au dat România în judecată la CEDO.

“Asociația ACCEPT va continua demersurile pentru a obține protejarea și recunoașterea legală a familiilor LGBT în România. Guvernul și Parlamentul României nu au nicio scuză pentru lipsa de acțiune. În continuare, invităm familiile LGBT din România să se alăture mișcării de revendicare a dreptului de a-și întemeia familii recunoscute legal în țara lor. Fie că au nevoie de reprezentare legală, fie că vor să se alăture campaniilor publice naționale, persoanele LGBT se pot implica în urgentarea obținerii unor proceduri de protecție și recunoaștere legală a tuturor familiilor. Vă rugăm să ne scrieți la accept@acceptromania.ro dacă sunteți o familie LGBT ce dorește să se implice în campaniile ACCEPT” –  Florina Presadă, directoare executivă a Asociației ACCEPT.

Sursă foto: Pixabay