Cel mai mare mall, construit pe locul fostei inchisori Vacaresti

De: Cancan
Publicat: 13/06/2007 | 00:00

DESCOPERIRE. Sapaturile pentru fundatia centrului comercial „Sun Plaza” au scos la iveala o bucata intreaga din zidul fostei inchisori Vacaresti DETINUT. Scriitorul Tudor Arghezi a fost inchis la Vacaresti, in 1919. Dupa eliberare, acesta a construit casa din dealul Martisor de teama ca va fi inchis din nou Disparitie. Acolo au fost inchisi Rebreanu, Arghezi si Slavici Mihnea Mihalache- Fiastru Razvan Bica Ultimele urme ale Manastirii si inchisorii Vacaresti vor disparea total, in cel mai scurt timp. Pe locul unde s-au aflat manastirea si inchisoarea din dealul Vacaresti, demolate in decembrie 1986, se va construi cel mai mare centru comercial din Bucuresti. Sapaturile pentru fundatia noului centru comercial au scos la iveala unul dintre vechile ziduri ale inchisorii, iar cel mai probabil acolo unde se afla ultima dovada a existentei inchisorii Vacaresti se va construi o parcare subterana.

Vacarestii, intre simbol al Bucurestiului si legenda

Construirea noului mall „Sun Plaza” marcheaza trecerea in legenda a Manastirii Vacaresti. Daca in urma cu cativa ani se puteau distinge in zona vechile chilii ale calugarilor, transformate ulterior in celule pentru detinutii de la inchisoarea Vacaresti, acum aici se lucreaza cu sarg si excavatoare. Nu a mai ramas decat un zid din vechea inchisoare. Manastirea Vacaresti a fost cea mai mare din sud-estul Europei, constructia acesteia incepand in anul 1716 de catre Nicolae Mavrocordat, primul domnitor fanariot din Tara Romaneasca. In anul 1848, manastirea a devenit loc de detentie pentru capii revolutiei pasoptiste, iar in 1864 manastirea a fost transformata in inchisoare de stat. Aici au fost detinuti politici cele mai importante nume din literatura romana din prima jumatate a secolului al-XX-lea: Liviu Rebreanu, Ioan Slavici, Tudor Arghezi. Manastirea si inchisoarea Vacaresti au fost printre cele mai cunoscute simboluri ale orasului, constructia fiind demolata in 1986. Constructia noului mall va fi finalizata in patru ani, iar santierul este inchis pentru toti curiosii care vor sa vada ce se petrece acolo.

Inchisoarea, Arghezi si noua mahala

Precursorul simbolismului in literatura romana, Tudor Arghezi, a locuit pe dealul Martisor, chiar vis-a-vis de inchisoarea Vacaresti. In 1919, Arghezi a fost arestat si trimis la inchisoarea Vacaresti pentru a ispasi o pedeapsa de 13 luni, impreuna cu Ioan Slavici, pentru ca „a simpatizat cu inamicul”, dupa cum ne-a povestit domnul Aurel Ciulei, scriitor si muzeolog la casa memoriala a lui Tudor Arghezi din dealul Martisor. Dupa ce a fost eliberat din inchisoarea Vacaresti, Arghezi a cumparat locul din dealul Martisor si a inceput constructia casei de teama ca va fi din nou arestat si pentru ca sotia sa, Paraschiva, sa-l poata vizita usor la inchisoare. A trait aici pana la moartea sa, in anul 1967. Zona Vacaresti si Martisor marcau periferia din sudul Bucurestiului la inceputul secolului al-XX-lea, Vacarestiul fiind cunoscut ca una dintre primele mahalale autentice din Capitala. Aici locuiau comercianti de tot felul, pielari, macelari, cizmari etc. Ironic, odata cu constructia noului mall, zona va redeveni un loc comercial important al orasului.

Comerciantii de la tarabe, speriati de noul mall

Comerciantii de la tarabele din targul „Aleea Castanilor” traiesc cu teroarea noului mall: „O sa ne demoleze pe toti si nu e cinstit, fiindca fiecare dintre noi platim taxe aici, fiecare pentru taraba lui”. „Pentru astia (n.r. -noul mall) cine plateste?”, continua ei. Locuitorii si trecatorii din zona Vacaresti cred ca: „Sa construiasca, asta e, nu putem sa ne impotrivim noi, dar e important ca oamenii sa nu uite ca aici a existat Manastirea Vacaresti”.