Cel mai mare oraș din România. Nu este nici Cluj, nici București. Are doar 6000 de locuitor

Publicat: 23/07/2022 | 21:00
Broșteni, cel mai mare oraș din România

Cel mai mare oraș din România este, de fapt, Broșteni și se află pe Valea Bistriței. Orașul sucevean este de două ori mai mare decât Bucureștiul, dar nu are nici pe departe la fel de mulți locuitori. 

Orașul Broșteni este format din localitățile Broșteni (reședință), Hăleasa, Lungeni și Neagra, și din satele Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdița și Pietroasa. Acesta a devenit oraș abia în anul 2004, după un recensământ al populației.

Broșteni este localizat în sud-vestul județului Suceava și are granița cu județele Neamț și Harghita, pe valea râului Bistrița. Este un oraș tipic de munte ale cărui elemente urbane se resimt doar în centrul localității. În acel loc, sunt blocuri de locuințe pentru fostul personal din minele din zonă. (CITEȘTE ȘI: Locul din România în care bărbații au câte patru neveste: „Dacă are părul blond e mai scumpă pentru că aurul este semn de bogăție”)

Nu o să-ți vină să crezi! Câți oameni locuiesc în Broșteni

În cel mai mare oraș din România locuiesc doar aproape 6.000 de oameni, potrivit ultimului recensământ al populației. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,48%), iar 3,36% din populație au apartenență etnică necunoscută. 

Printre obiectivele turistice din Broșteni se numără și Biserica din lemn Sfântul Nicolae, cunoscută sub denumirea de biserica-muzeu „Ion Creangă”. Aceasta datează din anul 1779. În trecut, a fost folosită pe post de școală, după cum apare și în romanul „Amintiri din copilărie”, în care Nică învăța la școala de aici.

Alte obiective turistice ale zonei sunt: Casa administratorilor Domeniilor Coroanei, construită în 1895, astăzi este folosită ca spațiu comercial și depozit, Clădirea fostei secții Geomold S.A. din Câmpulung Moldovenesc, construită în 1929, Cuptorul de ars var din Dârmoxa, construit în 1924, Școala din Holda, care datează din 1924. (CITEȘTE ȘI: Orașul vizitat foarte des de români, dar cu reguli extreme. Nu ai voie să saluți cu mâna stângă sau să stai cu picioarele încrucișate la masă!)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult