Cel mai mare viscol din istoria României. Zăpada a avut câţiva metri în Capitală

De: Cancan
Publicat: 28/09/2018 | 19:07

Românii au înfruntat de-a lungul secolului XXI ierni cumplite, din cauza încălzirii globale, însă, cea din 1954 a rămas în istorie, dar și puternic imprimată în amintirile bunicilor și străbunicilor.În urmă cu mai bine de 64 de ani, în țara noastră a fost înregistrată cea mai grea ninsoare, potrivit statisticilor oficialilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Cel mai mare viscol din istoria României. Zăpada a avut câţiva metri în Capitală

Ninsoarea a început în luna februarie a lui 1954, iar la 24 de ore de când și-a făcut apariția primul fulg de nea, Bucureștiul a fost acoperit de aproape 115 litri de zăpadă pe metru pătrat. Pe 3 feburarie 1954, locuitorii Capitalei au fost luați prin surprindere de vremea rea.

“Ne-am dat seama că era zăpadă mare, pentru că înăuntru era întuneric, iar geamurile erau albe. Am încercat să ieșim, dar nu s-au deschis nici ferestrele, nici ușile!l”, mărturisire făcută de către Dan Antoniu (cercetător istoric în domeniul aeronautic) pentru jurnaliștii de la “Adevărul”, relatează momenteistorice.ro.

Piata Nicolae Balcescu, fosta Piata Bratianu (rondul de la Universitate)

Meteorologii spun că atunci țara noastră a fost lovită și de cel mai mare viscol din istorie. Potrivit statisticilor ANM, în luna februarie 1954, vântul puternic însoțit de ninsoare a lovit România în patru reprize, în perioadele 1-4, 7-9, 17-19 și 22-24. Vântul a atins viteza cea mai mare — 126 kilometri pe oră — în București, în răstimpul 3-4 februarie 1954. Mai mult, viscolul violent a atins o viteză în București cu care ar fi putut intra în Cartea Recordurilor: 126 km/h, în perioada 3 – 4 februarie 1954.  În aceeași zi, cel mai gros strat de zăpada s-a înregistrat în Călărași, respectiv: 173 cm, iar în unele zone din sudul României, troienele au atins chiar și 5 metri înălțime.

Meteorologii au măsurat la începutul lui 1954 cel mai gros strat de zăpadă din istoria ţării. În Bucureşti, stratul de zăpadă depăşea câţiva metri.

Gara de Nord în iarna anului 1954.

O altă iarnă grea a fost în 1969, când zăpada a pus stăpânire pe România în prima lună a anului. Ziarul “Romînia Liberă” scria, pe 4 ianuarie 1969, că potrivit meteorologilor, “din gîlceava unui anticiclon cu aerul rece polar, s-a născut cumplita iarnă care, vorba poetului, cerne norii de zăpadă”. Jurnaliștii relatau că “Bucureștiul a căpătat înfățișarea unei așezări arctice, iar pe cîmpia din sud, nămeții au ajuns de un stat de om” și că “au intrat în acțiune forțele Comandamentului de deszăpezire”. “E drept, la început mai cu timiditate, mai greoi, dar cînd s-a văzut că se îngroașe gluma, s-a sunat asaltul împotriva troenilor”, scria România Liberă.

Potrivit relatărilor vremii, mii de oameni cu sute de utilaje au pornit printre munții de zăpadă, “croind pîrtii mai întîi pentru mijloacele de transport în comun, apoi spre magazinele alimentare, spre spitale”.

În filmarea de mai jos, puteți afla mai multe despre iernile de pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, dar şi cum au supravieţuit românii fără să ştie că afară este codul roşu de zăpadă.