Cel mai scump lemn din lume. Poate fi prelucrat după zeci de ani

De: Cancan
Publicat: 25/08/2017 | 18:05
Localnicii îi spun Mpingo sau copacul negru african. Denumirea ştiinţifică este Dalbergia melanoxylon, iar această specie de arbore se regăsea în trecut din Sengal până în Eritreea şi din Etiopia până în Africa de Sud. Acum, cel mai scump copac din lume, care dă şi cel mai scump lemn din lume, mai creşte doar în Tanzania şi în nordul Mozambicului. 
 
Copacul care dă cel mai scump lemn din lume creşte lent şi este adaptat perioadelor lungi de secetă, însă nu concurează cu culturile de porumb, cafea sau banane. Mai multe, cercetătorii au descoperit că arborele care dă cel mai scump lemn din lume poate fixa foarte bine azotul în sol. 

Cel mai scump lemn din lume. Cât de repede creşte copacul

Ajunge la maturitate la 4 metri şi poate ajunge până la 15 metri înălţime. De asemenea, mai trebuie ştiut despre arborele care dă cel mai scump lemn din lume că are o scoarţă cenuşie şi spinoasă, frunzele sunt căzătoare şi face flori de culoare albă. 
 
Din păcate, arborele care dă cel mai scump lemn din lume este în pericol, pentru că este foarte căutat şi tăiat ilegal. 
Lemnul de Mpingo are o vuloare între roşcat şi negru pur. Foarte căutat este mai ales pentru instrumente muzicale şi nu doar datorită durabilităţii, ci şi pentru că are tonalităţi deosebite. 

Cel mai scump lemn din lume. După cât timp se poate prelucra

De asemenea, din cel mai scump lemn din lume se face şi mobilă de lux. În ultima perioadă a fost folosit şi pentru construirea unor carcase pentru telefoane exclusiviste. 
 
Pentru ca lemnul de Mpingo să poată fi prelucrat, e nevoie de o perioadă de 60 de ani. Trebuie să ştiţi că un metru cub din cel mai scump lemn din lume costă în jur de 25.000 de dolari.  
 
Cel mai rezistent lemn din lume este Quebrancho, care provine de la copacul omonin ce creşte în regiunile tropicale ale Americii de Sud. Specialiştii care testează rezistenţa lemnului folosesc de obicei un test special, numit rezistenţa Janka. Acesta presupune aflarea forţei necesare (măsurată în Newtoni) pentru a fixa o minge de oţel cu diametrul de 11,28 mm într-o bucată de lemn, până la jumătate. Astfel se stabileşte un top al celor mai tari esenţe de lemn.