Cel mai scump și vechi material din lume. Este pe cale de dispariție și este produs de o specie rară de scoici prețioase

Publicat: 28/03/2024 | 18:15

Cel mai prețios, rar și exclusivist material din lume, cunoscut pentru frumusețea și valoarea sa extraordinară, este mătasea de aur din mare. Tehnica sa de producție este una complexă și secretă, fiind transmisă doar de-a lungul generațiilor și cunoscută doar de câteva femei din Sardinia.

Aceste meștere din Sardinia își păstrează cu strictețe secretele, contribuind la aura de mister a materialului. Astfel, hainele făcute din mătasea de aur sunt adevărate opere de artă, care conferă purtătorului o eleganță și un farmec aparte. Deși în industria textilă există o varietate impresionantă de materiale, nimic nu se compară cu rafinamentul și luxul oferit de mătasea de aur.

Citește și: (P) DESCOPERĂ CUM SĂ ALEGI CEA MAI POTRIVITĂ HUSĂ PENTRU CANAPEAUA TA

Mătasea de aur din mare este cel mai prețios și vechi material din lume

Diversitatea materialelor textile a crescut semnificativ odată cu accentul pus pe reciclare și sustenabilitate. Tot mai multe articole vestimentare sunt confecționate din materiale biodegradabile, care sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Aceste haine, de obicei, au un preț accesibil, dat fiind faptul că materiile prime nu sunt costisitoare și nici nu sunt dificil de obținut. Cu toate acestea, există și materiale ale căror surse de proveniență sunt în pericol de dispariție, ceea ce le face extrem de scumpe.

Un exemplu este mătasea de aur din mare, care este considerată cel mai fin și mai scump material din lume. Acest material pe cale de dispariție  provine din apele adânci, fiind produs de o specie rară de scoici prețioase.

Cum se produce mătasea de aur din mare

Scoicile, cunoscute sub numele de Pinna nobilis, sunt remarcabile prin dimensiunile lor impresionante, unele ajungând chiar și la un metru lungime. Cu toate acestea, această specie este în prezent pe cale de dispariție, ceea ce face ca materialul lor prețios să devină tot mai rar și mai dificil de găsit.

Filamentul cunoscut sub numele de mătase de aur din mare este de fapt ceea ce scoicile folosesc pentru a se prinde de stânci. Datorită dimensiunilor lor generoase, filamentele sunt extrem de rezistente, dar și foarte subțiri. Pentru a fi pregătite pentru procesul de țesere, aceste filamente trec printr-un tratament special.

Acest tip de mătase este obținut fără intervenția tehnologiei moderne, conferindu-i o valoare deosebită și transformând-o într-o adevărată bijuterie textilă.

După obținerea filamentelor, acestea sunt curățate și tratate exclusiv cu suc de lămâie. Sucul de lămâie pătrunde adânc în structura filamentelor, conferindu-le o nuanță aurie subtilă. Cei care mai dețin îndemânarea de a țese mătasea de aur din mare sunt foarte puțini, iar acest meșteșug este deja uitat de mulți, fiind practicat doar de câteva femei din Sardinia. Pe coasta Italiei, această tehnică manuală de prelucrare a mătăsii de aur este considerată o veritabilă formă de artă, conform informațiilor de pe libertateapentrufemei.ro.

Deși mulți abia acum descoperă mătasea de aur, acest material are o istorie îndelungată și prestigioasă. Încă din Antichitate, mătasea de aur era cunoscută și apreciată, existând dovezi în manuscrise care atestă folosirea ei de către regi și faraoni.

Citește și: (P) CUM SĂ COMBINI ROCHII DE DAMĂ CU PANTOFI SPORT ȘI HANORACE?