Cel putin 24 de politisti egipteni au fost ucisi intr-un atac in Sinai. 36 de detinuti islamisti, asfixiati cu gaze lacrimogene

De: Cancan
Publicat: 19/08/2013 | 11:06

Agresorii, suspectati ca apartin miscarii radicale islamiste, au atacat convoiul in timp ce acesta se indrepta spre orasul Rafah, unde se afla punctul de trecere catre Fasia Gaza, potrivit surselor citate.

Treizeci si sase de detinuti islamisti au murit asfixiati cu gaze lacrimogene in Egipt

Treizeci si sase de detinuti islamisti au murit asfixiati, duminica, din cauza gazelor lacrimogene, in timpul unei tentative de evadare din inchisoare, potrivit politiei egiptene, in timp ce sustinatorii presedintelui demis Mohamed Morsi si-au anulat manifestatiile la Cairo, relateaza AFP.

Generalul Abdel Fattah al-Sissi, seful atotputernicei armate, a jurat ca Egiptul nu va da niciun pas inapoi in fata „violentei” islamistilor, promitandu-le o riposta „dintre cele mai energice”, in fata a sute de ofiteri ai armatei si politiei si a revoltei declansate in tarile occidentale, unde unii vorbesc despre un „masacru”.

Totusi, in ceea ce pare un gest de calmare a tensiunilor, Guvernul a interzis „comitetele populare”, aceste militii de tineri inarmati care ii atacau la Cairo pe toti cei pe care ii credeau islamisti – barbati cu barba sau femei cu val integral -, precum si jurnalistii straini, pe care ii acuza ca apara tabara lui Morsi.

Dupa ce i-a lasat sa actioneze mai multe zile, Guvernul i-a acuzat duminica de faptul ca desfasoara activitati „ilegale”.

Mobilizarea sustinatorilor lui Morsi parea ca bate pasul pe loc duminica, manifestantii temandu-se fara indoiala de numarul mare de morti din randurile lor, decimate de cinci zile.

Ei au anuntat noua manifestatii la Cairo, dar le-a anulat aproape pe toate „din motive de securitate”.

In cursul dupa-amiezii, 36 de detinuti, toti din randul Fratilor Musulmani, confreria din care provine Morsi, au murit asfixiati de grenadele cu gaze lacrimogene lansate in camionul care ii transporta catre o inchisoare din apropiere de Cairo, deoarece au rapit un ofiter de politie si au incercat sa evadeze, a afirmat Ministerul de Interne.

Coloana transporta peste 600 de detinuti islamisti. Alianta impotriva loviturii de stat, care organizeaza manifestatii, a denuntat un „asasinat” si a vorbit despre 52 de detinuti morti. Peste 1.000 de manifestanti si oficiali ai Fratilor Musulmani au fost arestati in decurs de cinci zile, potrivit Guvernului.

Tara este in continuare in stare de urgenta si cu restrictii de circulatie pe timpul noptii.

Armata blocheaza cu tancurile marile axe rutiere ale capitalei, in timp ce Ministerul Bunurilor Religioase a anuntat ca moscheile vor fi inchise in afara orelor de rugaciune, in incercarea de a evita reuniunile.

Sustinatorii lui Morsi au facut apel, sambata, la o saptamana de manifestatii, dar nu au reusit sa se mobilizeze de atunci, doar cateva grupuri de demonstranti sfidand restrictiile de circulatie.

Dupa ce armata l-a destituit si arestat pe presedintele Morsi la 3 iulie, Egiptul este insangerat de scene de razboi inedite si este divizat in doua tabere care par de acum ireconciliabile: pe de o parte Fratii Musulmani, iar pe de alta parte sustinatorii solutiei armatei.

Violentele au atins un nivel nemaiintalnit in tara, unde fortele de ordine au autorizatia de a deschide focul asupra manifestantilor violenti: miercuri, ziua cea mai sangeroasa din istoria recenta a Egiptului, aproximativ 600 de persoane au murit, in special prin dispersarea a doua tabere ale sustinatorilor lui Morsi la Cairo.

Dupa doua zile, in cadrul unei „vineri a furiei”, au fost ucise 173 de persoane, majoritatea manifestanti.

In total, 70 de politisti au murit in cinci zile de violente. Puterea repeta ca „lupta impotriva terorismului” Fratilor Musulmani, confreria care a castigat alegerile legislative de la inceputul lui 2012, la un an de la revolta populara ce a provocat inlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Demonstratia de forta a continuat in ultimele zile in pofida condamnarilor internationale, iar Uniunea Europeana a avertizat ca este pregatita sa isi „reexamineze” relatiile cu Egiptul daca violentele nu inceteaza.

In timp ce televiziunile publice si private afiseaza permanent logo-ul „Egiptul lupta impotriva terorismului” in engleza, pentru comunitatea internatioala, si presa denunta la unison un „complot terorist” al Fratilor Musulmani, Guvernul continua sa asigure ca membrii confreriei vor putea participa la procesul de tranzitie ce prevede alegeri la inceputul lui 2014, cu exceptia celor care au „sange pe maini”.

Principalii lideri ai Fratilor Musulmani, intre care Ghidul suprem fugar Mohamed Badie, vor fi judecati incepand din 25 august pentru „incitare la crima”.

Londra si ONU au denuntat o „o folosire excesiva a fortei”, in timp ce Berlinul a facut apel la „dialog” pentru a evita „razboiul civil”, cancelarul german apreciind ca o oprire a livrarii de arme ar fi un mijloc de presiune adecvat.

Senatori americani, intre care influentul republican John McCain, au cerut Statelor Unite sa suspende asistenta militara substantiala – 1,3 miliarde de dolari pe an – acordata Egiptului, dupa „masacru”.

In schimb, Autoritatea Palestiniana, Iordania, Irakul si mai ales Arabia Saudita au afirmat ca sustin puterea egipteana.

Qatarul, principalul sustinator al Fratilor Musulmani, a declrat ca ajuta Egiptul si nu confreria , afirmand ca vrea sa corecteze „conceptiile eronate”.

Dupa un an de presedintie, Morsi a fost acuzat de criticii sai si de milioane de manifestanti ca a acaparat puterea in favoarea islamistilor radicali si a ruinat o economie deja in criza.

R.N.