Cele 12 măsuri fiscale adoptate de Guvern. Cum vor impacta România în 2023 și 2024

Publicat: 26/09/2023 | 22:10
Ce măsuri au fost adoptate de Guvern, în septembrie 2023

În cursul zilei de marți, 26 septembrie 2023, a avut loc o șediță cu Senatul și Camera Deputaților referitoare la măsurile fiscale. Guvernul României a adoptat 12 măsuri fiscale, acestea urmând să aibă un impact atât anul acesta, cât și în 2024. Detaliile se află mai jos, în articol.

Sunt vești noi referitoare la legea priving măsurile fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. După ce a fost aprobat proiectul de lege, Senatul și Camera Deputaților s-au reunit, astăzi, 26 septembrie, într-o ședință, pentru asumarea răspunderii Guvernului. Există 12 măsuri fiscale adoptate de Guvern care urmează să aibă un impact asupra țării.

În primul rând, este vorba despre creșterea impozitării microîntreprinderilor. Avem următoarele date:
– Cu un procent de 1% pentru microîntreprinterile care au o cifră de afaceri de până în 300.000 de lei;
– Cu un procent de 3% pentru microîntreprinterile care au o cifră de afaceri mai mari de 300.000 de lei.

O altă măsură prevede să fie aplicat un impozit de 1% companiilor care au o cifră de afaceri peste 50 de milioane de euro. Se va plăti impozit pe profit, dacă acesta va fi mai mare de 1% din cifra de afaceri. Se scad accizele, amortizarea, investițiile și stocurile.

Vezi și LISTA DECIZIILOR LUATE DE GUVERN! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SALARIUL MINIM ȘI CU VENITURILE DIN AGRICULTURĂ ȘI CONSTRUCȚII

Guvernul României a adoptat măsuri fiscale

Se prevede aplicarea unui impozit de 2% băncilor pe veniturile din dobânzi, taxe şi comisioane. De asemenea, se ia în considerare creșterea TVA-ului de la 9% la 19% pentru alimentele cu zahăr adăugat și berea fără alcool. Va crește TVA-ul de la 5% la 9% la vânzarea locuințelor noi (pentru cele cu prețuri până în 120.000 de euro).

O altă măsură prevede perceperea unui impozit suplimentar pentru veniturile sau bunurile de lux. De exemplu, perceperea unei taxe pentru autoturismele ce depășesc suma de 75.000 de euro. Se va plăti un impozit suplimentar de 0,3% pentru imobile ce sar de suma de 500.000 de euro.

O veste vine și pentru domeniul IT. Se va elimina scutirea de impozit pe venit, dacă acestea depășesc 10.000 de lei brut. O altă veste vine în ajutorul persoanelor care lucrează în industra alimentară, în agricultură și construcții. Se va introduce CASS (10%).

Vezi și TICHETE DE 3.000 DE LEI PENTRU BUGETARII ROMÂNI. CUM VOR FI ACORDAȚI BANII DE LA GUVERN ÎN FUNCȚIE DE PRAGUL SALARIAL

O altă măsură prevede mărirea valorii voucherelor de vacanță, la 1.600 de lei. Însă, potrivit informațiilor, se va plăti contribuţie CASS de 10% și acestea se vor acorda celor care au venituri nete sub 8.000 de lei.

Accizele la alcool și țigări vor crește. Același lucru se va întâmpla și în cazul produselor care conțin tutun sau care au înlocuitori, destinate inhalării fără ardere.

La data de 1 iulie 2024, sistemul e-Factura va deveni obligatoriu.

Se așteaptă ca, în anul 2023, să exist o reducere a cheltuielilor de 631 milioane de lei, în urma acestor măsuri fiscale. În anul 2024, se așteaptă ca reducerea cheltuielilor să ajungă la valoarea de 3 miliarde de lei, arată antena3.ro.

Sursă foto: colaj Pixabay