Cele 3 rețete de cozonac ale lui Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea. Care e mai bun?!

Publicat: 05/04/2023 | 19:48

Mai sunt doar câteva zile până la Paște, iar românii încep să se pregătească treptat pentru marea sărbătoare. Preparatele tradiționale nu vor lipsi de pe mese, în special cozonacul. Dacă te-ai saturat de rețetele clasice, ei bine, chefii Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea au pus la dispoziție câteva metode pentru a prepara cel mai pufos și aromat cozonac pentru sărbători.

Cătălin Scărlătescu, rețeta pentru cel mai dulce și aromat cozonac

Mesele de sărbători sunt incomplete fără tradiționalul cozonac, unul dintre preparatele după care tânjesc toți românii. Chef Cătălin Scărlătescu prezintă o rețetă inedită pentru cel mai pufos și dulce cozonac.

Astfel, deși ai nevoie de puține ingrediente, rezultatul este de-a dreptul savuros. Tot ce trebuie să ai la îndemână este: 1 kilogram de făină, 450 de ml lapte, 200 g rahat, 500 g nucă, 250 g zahăr, 1 păstaie de vanilie, 300 g unt, 150 g ciocolată, 30 g portocală confiată, 30 g coajă de lămâie, 5 ouă proaspete și 60 de g drojdie.

Celebrul bucătar recomandă ca ingredientele să fie scoase din frigider cu 3-4 ore înainte să începeți prepararea cozonacului. Un alt aspect pe care trebuie să îl luați în considerare este ca bucătăria sau camera unde veți pregăti rețeta, să fie încălzită.

Pentru o crustă delicioasă, celebrul bucătar recomandă să preparați maiaua și să urmați cu atenție toți pașii. După ce v-ați asigurat că toate aceste trucuri mici sunt respectate, vă puteți apuca de pregătirea aluatului.

Cătălin Scărlătescu a pregătit o rețetă pentru cel mai dulce cozonac (Foto: Instagram)

Metoda de preparare- Scărlătescu

Într-un bol, amestecați cele 60 de grame de drojdie cu 100 de ml de lapte. Puneți 3 linguri de făină, 1 linguriță de zahăr și amestecați până la omogenizare. Lăsați apoi aluatul la dospit până când își dublează volumul. În tot acest timp, într-o oală pusă pe foc amestecați laptele, zahărul și păstaia de vanilie până se topește zahărul.

Într-un alt vas, amestecați gălbenușurile cu un praf de sare, iar treptat, în timp ce amestecați, adăugați făina. Ulterior se adaugă laptele în care s-a topit zahărul cu vanilia și maiaua. Puneți apoi untul și amestecați până când se omogenizează. Se adaugă bucățele de portocală și coaja rasă de la o lămâie pentru mai multă savoare.

Umplutura se prepară din ciocolată topită, nuci mărunțite și rahat. Se amestecă, iar apoi se întinde pe aluatul care se rulează. Rulada se taie în două, pe lungime, iar bucățile rezultate trebuie împletite și așezate în tava de cozonac.

Puneți-le în forme și ungeți preparatul cu ou. Înainte de a fi băgat la cuptor, cozonacul trebuie să mai crească în tavă pentru aproape 2 ore. Setați temperatura cuptorului la 160 de grade, iar pe măsură ce cozonacul coace, setați-o la 140 de grade. Timpul său de coacere este de 45 de minute.

Florin Dumitrescu, rețetă inedită de cozonac

Florin Dumitrescu vine în ajutorul gospodinelor cu o altfel de rețetă de cozonac. Bucătarul de la „Chefi la cuțite”  spune că aveți nevoie de: 500 de grame de făină, 2 ouă, 20 g drojdie, 150 ml lapte, 100 ml apă, 400 g miez de nucă, 1 coajă de portocală, 100-150 g zahăr brun, 200 g unt, 1 linguriță de scorțișoară și 2 de cuișoare.

Rețeta sa este ceva mai simplă. Astfel, pentru început, se amestecă făina cu untul până când se obține un aluat nisipos. Separat, se amestecă laptele cu drojdia, un gălbenuș de ou și o lingură de zahăr brun. Totul se amestecă bine până când se topește drojdia.

Bucătarul spune că trebuie să omogenizați partea umedă cu făina și să nu frământați foarte mult. Aluatul se adaugă la frigider pentru 20 de minute. Apa cu zahărul brun se pun la foc, timp în care nuca trebuie sfărâmată împreună cu cele 2 cuișoare, dar atenție să nu se facă unt!

Nuca se amestecă cu siropul, scorțișoara și coaja de portocală. Aluatul se întinde subțire, umplutura cu nucă se pune peste, se închid capetele, iar apoi se rulează. Puneți rulada la rece pentru aproximativ o jumătate de oră. Ulterior, se unge aluatul cu ou și se înțeapă din loc în loc, ca să se poate coace și la interior. Cuptorul trebuie să fine încins la 160 de grade și va fi gata în 40-45 de minute.

Florin Dumitrescu, rețetă simplă pentru un cozonac aromat (Foto: Facebook)

(VEZI ȘI: BOALA CUMPLITĂ CARE-I DĂ COȘMARURI LUI CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU, DE LA CHEFI LA CUȚITE. SE TEME TERIBIL ȘI A FĂCUT PARTE DINTR-O CAMPANIE DE CONȘTIENTIZARE)

Sorin Bontea, rețeta secretă pentru un cozonac fraged și gustos

Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu au competiție, iar „pericolul” vine chiar de la colegul lor de emisiune, Sorin Bontea. Rețeta de cozonac a celebrului chef este de-a dreptul savuroasă și cu siguranță va face furori pe mesele românilor.

Ca si ingrediente ai nevoie de: un kilogram de făină, 350 de grame de zahăr, 8 gălbenușuri, coaja rasă de la o lămâie, 50 de ml ulei, o jumătate de linguriță de sare, 14 grame de drojdie uscată, o esență de vanilie, un pachet de unt și un litru de lapte cu 3,5% grăsime. Lista continuă cu 80 de grame de cacao, 250 de grame nucă pisată și 25 de ml esență de rom.

Prepararea rețetei lui Sorin Bontea începe cu laptele. Se pun pe foc 400 de ml, la încălzit. Într-un bol mare se amestecă toate ingredientele uscate, iar după ce se distribuie uniform, în mijlocul amestecului se face un „cuib”.

Într-un alt recipient, se amestecă gălbenușurile de ou cu sarea, apoi se topesc 150 de grame de unt. Se dizolvă zahărul în laptele cald și se amestecă constant până când se topește complet. Esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele cu zahăr topit se adaugă treptat în cuibul făcut în vas și se pun în aluat după ce acesta s-a omogenizat. Se frământă până când se încorporează untul și laptele.

Sorin Bontea și-a întrecut colegii la rețeta pentru cozonac (Foto: Facebook)

(CITEȘTE ȘI: SORIN BONTEA S-A ACCIDENTAT ÎN TIMPUL FILMĂRILOR DE LA CHEFI LA CUȚITE. CE A PĂȚIT, DE FAPT, JURATUL EMISIUNII DE LA ANTENA 1: „NU MAI POT”)

Sorin Bontea susține că secretul pentru un cozonac pufos este echivalent cu un tratament cardio

Secretul chef-ului Sorin Bontea pentru un cozonac pufos este echivalentul unui tratament cardio, sau cel puțin asta susține el. Pentru un miez fraged, aluatul trebuie să fie frământat de mai multe ori, pentru a prinde mai mult aer.

Se lasă la crescut timp de o oră și jumătate, iar la fiecare 30 de minute se mai frământă puțin și se împăturește. În timp ce aluatul crește, se prepară umplutura. Albușurile se bat cu spuma și zahărul, până când se formează o bezea.

Se adaugă cacao, nucile și esența de rom. Coca se împarte în două, apoi fiecare jumătate se împarte din nou în 2 bucăți.

Se întinde apoi unul dintre sferturi în formă de dreptunghi, iar pe fiecare se pune câte o pătrime din umplutură. În continuare, se rulează foaia, iar procedura se repetă și pentru celelalte bucăți de aluat. Cozonacii se pun într-o tavă unsă cu ulei, însă nu trebuie băgați la cuptor înainte să mai crească încă 45 de minute. Se ung apoi cu ou și lapte și se bagă la cuptorul setat la 170 de grade, timp de 50 de minute.

This browser does not support the video element.