Cele 5 obiceiuri pe care să le respecți înainte de prima zi de Paște. Ce îți este interzis să faci până pe 16 aprilie

Publicat: 07/04/2023 | 12:53
Creștinii trebuie să respecte anumite obiceiuri, până în prima zi de Paște / Sursă foto: colaj Pixabay

Postul Paștelui durează 40 de zile, timp în care creștinii trebuie să respecte anumite obiceiuri. Până la data de 16 aprilie, când va fi prima zi de Paște, credincioșii nu au voie să consume anumite alimente, dacă țin post, dar nici să facă anumite activități. Iată mai jos, în articol, ce îți este interzis să faci în această perioadă.

Din data de 27 februarie 2023, până la data de 16 aprilie 2023, ne aflăm în Postul Paștelui. În această perioadă, credincioșii trebuie să respecte anumite obiceiuri. De exemplu, nu pot consuma produse de natură animală, brânză, ouă, lapte. În Postul Mare, există doar două momente când în calendar este notată dezlegarea la pește (Buna Vestire și de Florii). Însă, pe lângă restricțiile de ordin alimentar, există și alte reguli pe care creștinii trebuie să le respecte, în această perioadă.

Vezi și VESTEA MOMENTULUI PENTRU ROMÂNI! SE DAU 640 DE LEI DE LA STAT PENTRU MASA DE PAȘTE

Obieceiurile de care să ții cont în Postul Mare, înainte de prima zi de Paște

Până în prima zi de Paște, se spune că nu este bine să se facă nunți, cumetrii sau botezuri. În timpul Postului Paștelui, credincioșii nu ar trebui să cânte și să danseze și nici să consume alcool sau să fumeze. În Vinerea Mare, potrivit cutumelor religioase, nu se mănâncă deloc (post negru).

Există anumite date când preoții nu pot săvârși slujba căsătoriei. Rânduielile bisericești arată că în timpul Postului Paștelui, al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postului Adormirii Maicii Domnului și al Nașterii Domnului, nu se pot ține astfel de ceremonii. În plus, nici în toate zilele de miercuri și vineri din timpul anului bisericesc, în zilele de 14 septembrie și 29 august sau în Săptămâna Brânzei. Totodată, tot cutumele bisericești arată că nunțile nu pot fi îndeplinite nici în Duminica Rusaliilor și nici între Crăciun și Bobotează.

„Biserica interzice săvârşirea cununiilor în perioadele şi zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile şi ospeţele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă, înfrânare şi sobrietate pe care ne-o cere postul. A face nunţi în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale.

De asemenea, Biserica a interzis săvârşirea cununiei în zilele de praznice împărăteşti, în ajunul lor sau în perioade legate de ele, pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micşorată de cea lumească, a petrecerii legate de sărbătoarea căsătoriei”, spunea părintele Nicolae D. Necula, arată Adevarul.ro.

Citește și METEOROLOGII ACCUWEATHER AU FĂCUT ANUNȚUL! CUM VA FI VREMEA DE FLORII ȘI DE PAȘTE, ÎN 2023

Sursă foto: Colaj Pixabay