Cele mai bizare tradiţii din Săptămâna Mare! Ce este interzis să faci înainte de Paşte

Publicat: 30/04/2024 | 09:39

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Anul acesta va avea loc în data de 5 mai, iar oamenii se pregătesc așa cum știu mai bine. Până atunci, este Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, perioadă în care trebuie respectate mai multe tradiții și obiceiuri.

Duminică, 28 aprilie, a început Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Această perioadă de dinainte de Învierea Domnului este cea mai importantă din Postul Paștelui, iar fiecare zi este destinată pentru anumite tradiții și obiceiuri. Mai exact, creștinii se pregătesc pentru sărbătoare, atât spiritual, cât și fizic, ocupându-se de curățenia gospodăriei sau pregătirea mâncărurilor tradiționale.

Citește și: MIHAI NEȘU LE CERE AJUTOR ROMÂNILOR ÎNAINTE DE PAȘTE! ESTE LA UN PAS DE A-ȘI VEDEA VISUL CU OCHII: „SPERĂM SĂ REUȘIM”

Tradiții de urmat înainte de Paște, în Săptămâna Mare

Creștinii au grijă să respecte tradițiile destinate Paștelui sau perioadei de dinainte. Anul acesta, în data de 30 aprilie, este Marțea Mare sau Marțea Seacă, așa cum mai este cunoscută. În biserici, este citită pilda celor 10 fecioare.

În această zi, gospodinele trebuie să finalizeze curățenia de Paște pentru că este ultima zi în care pot face acest lucru. Începând cu ziua de miercuri, credincioșii nu mai au voie să muncească. Așadar, se mătură curțile sau casele și, de asemenea, este permisă spălarea rufelor. Mai mult decât atât, oamenii își spală și corpurile pentru că, potrivit credinței, în acest fel alungă bolile.

Totodată, credincioșii termină astăzi și munca la câmp. Se spune că cei care nu respectă acest obicei vor avea probleme pe parcursul anului. Este foarte important ca treburile să fie terminate în primele două zile din Săptămâna Patimilor. De asemenea, există o tradiție conform căreia nu este bine să spargi nuci în Marțea Mare, dacă vrei să nu ai parte de lucruri rele.

Tradițiile continuă și în următoarele zile. În sfânta și marea zi de Miercuri se citește Evanghelia cu femeia păcătoasă care a uns capul Lui Hristos cu mir de mare preț, iar la denia de seară, creștinii ascultă Evanghelia pregătirii Cinei de Taină.

În Joia Mare, credincioșii trebuie să vopsească ouăle pentru Paște. De asemenea, în această zi, oamenii care participă la slujbele religioase vor putea asculta ele douăsprezece evanghelii despre patimile, răstignirea și moartea pe cruce a Mântuitorului Hristos.

Vinerea Mare este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor pentru că este momentul în care se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Aer (Sfântul Epitaf), ce are pictat pe el punerea Domnului în mormânt.

Citește și: CÂT COSTĂ MASA DE PAȘTE DIN 2024, DACĂ O COMANZI ONLINE. ROMÂNII VOR SCOATE MAI MULȚI BANI DIN BUZUNARE PENTRU PREPARATELE TRADIȚIONALE