Cele mai bune perle de la Evaluarea Națională 2023. Cum a ajuns tatuajul o figură de stil

Publicat: 21/06/2023 | 11:10
Elevi. Sursă foto: Inquam

Profesorii s-au apucat deja de verificat lucrările de la proba scrisă la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023. Care au fost cele mai bune perle ale elevilor de clasa a VIII-a.

Se poate spune că unele subiecte le-au dat bătăi de cap elevilor de clasa a VIII-a care au susținut proba scrisă la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023. Primele rezultate vor fi afișate pe data de 28 iunie. Între 29 iunie – 4 iulie 2023 vor avea loc soluționarea contestațiilor, iar tot pe 4 iulie se vor afișa rezultatele finale după soluționarea contestațiilor.

Cele mai bune perle de la Evaluarea Națională 2023

Vezi și: MINISTRUL EDUCAȚIEI A FĂCUT ANUNȚUL! CU CÂT VOR FI PLĂTIȚI PROFESORII CARE PARTICIPĂ LA BACALAUREAT ŞI EVALUAREA NAŢIONALĂ

Elevii au avut de rezolvat subiecte pe baza a celor două texte suport. Unul dintre subiecte le-a cerut elevilor să elaboreze două enunțuri. În primul enunț candidații trebuiau să folosească verbul ”a face” la  imperativ negativ, iar ”ea” să fie complement prepozițional. Un elev a preferată să economisească timp și a rezolvat ambele cerințe deodată: ”Nu face pe ea”.

  • Rezolvare: ”Nu face dezordine!”/ „Vorbim despre ea”.

Un alt punct care le-a dat bătăi cap elevilor a fost transcrierea a două figuri de stil din primul text dat: ”Pirsurile (corect: piercing-urile) și tatuajele.

  • Răspunsuri corecte: ”Fata era gătită ca o împărăteasă, florile îi ziceau întristate, flori triste etc”.

Totodată, pentru obținerea a 6 puncte, elevii au avut de prezentat, în minimum 30 de cuvinte, un element de conținut comun al celor două texte dat. Un elev s-a gândit că ”Elementul comun este că subiectele la evaluarea națională conțin ambele texte”.

  • Rezolvare: Unul dintre elementele comune ale texelor date este reprezentat de activitățile oamenilor din spațiul rural, concretizate în creșterea animalelor, prezența animalelor, sărăcia, hărnicia:”Oile erau pline de scaieți, iar dulăii erau schiopi”.

La întrebarea: ”Crezi că este importantă respectarea regulilor?”, elevii au avut de motivat răspunsul în 50-100 de cuvinte. Unul dintre elevi a oferit un răspuns destul de surprinzător: „Foarte, foarte importante sunt regulile. Ce ne-am face fără ele? Fără reguli, ar fi lupte și războaie! Și chiar sunt!”. 

Totodată, transcrierea unei prepoziții subordonate din secvența: ”Fiecare cunoaște ce sunet scoteau tălăngile de la vacile sale, după cum un violonist își poate recunoaște și pe întuneric vioara”, precizând felul acestora. Un elev s-a gândit că: ”Vacile sunt subordonate oamenilor. Tălăngile sunt subordonate vacilor. Iar sunetul este subordonat tălăngior”. 

  • Rezolvare: ”Ce sunet scoteau tălăngile de la vacile sale” – propoziție subordonată completivă directă și ”După cum un violonist își poate recunoaște și pe întuneric vioara” – propoziție subordonată circumstanțială de mod.