Celebrele mileuri din macrame. E incredibil cât au ajuns să coste în prezent

Publicat: 12/01/2021 | 11:20

Mileurile din macrame sunt amintiri frumoase din copilărie pentru unii, însă, pentru alții au reprezentat un adevărat coșmar. Ei bine, aceste celebre obiecte de pânză brodată sau de dantelă care se așază ca ornament pe masă sau pe mobilă au ajuns că aibă un preț destul de “piperat”. Iar cei care au o “zestre” mare de la mamă sau bunică au început să le scoată la vânzare.

Cât costă un mileu din macrame în 2021

În funcție de complexitatea pe care o are un mileu din macrame, acesta poate să coste anul acesta chiar și 4.000 de lei, după cum puteți observa în imaginea de mai jos. Potrivit informațiilor oferite de cel care vinde colecția veche de mai jos și care locuiește în Buzău, aceasta “este din perioada comunistă. Nu a fost folosită, este nouă”, iar prețul este pentru toate piesele.

Altfel spus… în cazul în care bunica sau mama ta croşetează sau mai are pe mobila din sufragerie mileuri, te poţi considera o persoană norocoasă! Mai ales dacă intenționezi să le scoți la vânzare. Sau… dacă îți dorești să achiziționezi câteva, să știi că pe site-urile cu anunțuri din țara noastră, poți găsi modele care au un preț de pornire de la 10 lei, iar în galeria foto a articolului ți-am pregătit câteva oferte.

Acest set cu șase mileuri macrame cu inserție brodată manual a fost scos la vânzare pe 9 ianuarie de un proprietar care locuiește în Buzău © olx.ro

În anii ’80 – ’90 nu exista casă în România care să nu aibă măcar un mileu pe care erau așezat un bibelou sau o vază cu flori artificiale. Odată cu trecerea timpului, au dispărut complet şi au fost uitate prin cutii sau prin casele bunicilor care nu se îndură să le arunce.

Cum au apărut mileurile

Sunt foarte puțini aceia care știu cum a început istoria macrameurilor și a mileurilor și cum au ajuns acestea să decoreze nu doar casele românilor, ci pe cele ale atâtor și atâtor popoare. Cuvântul “macrame” vine din arabul “migramah” – “franj” în traducere, inventat de țesătorii și manufacturierii arabi din secolul al XIII-lea, care confecționau adevărate pelerine cu franjuri pentru cămile și cai, acestea având și rolul de a proteja animalele de muște, potrivit publicației stiriromania.ro.

Se mai spune și că etimologia cuvântului “macrame” pleacă de la turcul “makrma”: “prosop”/ “șervețel”, care era, de fapt, o modalitate de a înnoda decorativ capetele țesăturilor astfel încât acestea să nu se destrame.

Sursa foto: olx.ro