Cercetătorii au descoperit un nou simptom de coronavirus! Boala pare să afecteze și creierul! Ce stări îți provoacă

De: L.N.
Publicat: 19/04/2020 | 09:41

În cel mai afectat stat din lume în ceea ce privește noul coronavirus, medicii fac cercetări amănunțite despre această boală. În New York, specialiștii au decoperit un nou simptom al acestei afecțiuni, pe lângă cele principale. Se pare că unii dintre pacienți au probleme grave de tulburare psihică, confuzie care generează chiar și uitarea aprofundată a locului în care te afli, scrie France-Presse.

Starea aceatsa de tulburare și inconștiență în timp și spațiu este caracterizată prin lipsa oxigenului în sânge, mulți bolnavi ajungând să aibă creierul mai afectat decât plămânii.

Jennifer Frontera, neurolog la Spitalul Universitar Langone din Brooklyn, consideră că aceste manifestări ridică întrebări legate de impactul noului coronavirus asupra creierului şi sistemului nervos.

Astfel, secialiștii au început mai multe studii pe această bază. În ediţia de săptămâna trecută a revistei publicate de Asociaţia Medicală Americană (JAMA), medicii au raportat că 36% dintr-un grup de 214 pacienţi chinezi prezentau simptome neurologice, care mergeau de la pierderea mirosului, la dureri de natură nervoasă şi până la accidente vasculare cerebrale (AVC).

CITEȘTE ȘI: PLĂCERE NEVINOVATĂ. Hypercar Ferrari LaFerrari, „forjat” la limită pe o autostradă

În New England Journal of Medicine, una dintre cele mai prestigioase reviste medicale americane, medicii francezi din Strasbourg au descris că peste jumătate dintr-un grup de 58 de pacienţi internaţi la reanimare erau confuzi sau agitaţi. Scanările cerebrale au dezvăluit posibile inflamaţii.

„Toată lumea spune că este o problemă de respiraţie, dar ea afectează şi ceva care ne este foarte preţios, creierul”, a declarat S. Andrew Josephson, şeful departamentului de neurologie de la Universitatea California din San Francisco.

CITEȘTE ȘI: TURMENTAT. Mecanic în stare de ebrietate, fără permis, a luat o mașină și s-a

Dacă vă simţiţi confuz, dacă aveţi probleme de gândire, sunt motive bune pentru a consulta un medic. Ideea mai veche potrivit căreia trebuie să mergeţi la medic doar dacă aveţi dificultăţi de respiraţie nu mai este valabilă”, a precizat el.

Cum ajunge virusul la creier?

Virusologii nu sunt complet surprinşi de faptul că noul coronavirus, SARS-CoV-2, poate să afecteze creierul şi sistemul nervos, deoarece această legătură a fost observată şi în cazul altor virusuri, mai ales în cazul HIV, care provoacă SIDA.

Virusurile pot afecta creierul prin două căi principale, a explicat Michel Toledano, neurolog la Mayo Clinic din statul american Minnesota.

CITEȘTE ȘI: SEISM. Două cutremure produse în zona seismică Vrancea, în 12 ore

Prima apare prin declanşarea unui răspuns imunitar anormal, denumit „furtună de citokine”, care provoacă o inflamare a creierului: acest proces se numeşte encefalită autoimună.

Cea de-a doua constă într-o infectare directă a creierului şi se numeşte encefalită virală. Creierul este protejat de bariera hemato-encefalică: rolul ei constă în a bloca substanţele intruzive, însă ea poate fi străpunsă.

Anumiţi cercetători au emis ipoteza potrivit căreia nasul ar putea fi o cale de acces spre creier, întrucât pierderea mirosului este un simptom comun pentru numeroşi bolnavi de COVID-19. Însă teoria nu este verificată şi mulţi dintre pacienţii care îşi pierd mirosul nu au probleme neurologice serioase.