Cercetătorul Octavian Jurma: ”În această săptămână vom depăși pragul de 100,000 de cazuri noi pe săptămână”

Publicat: 04/10/2021 | 18:13
Sursă foto: Pixabay

Octavian Jurma, medicul și cercetătorul timișorean care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției pandemiei, susține faptul că săptămâna aceasta există posibilitatea ca România să înregistreze peste 100.000 de cazuri noi.

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a explicat într-o postare, pe Facebook, faptul că țara noastră ar putea să atingă și 100.000 de cazuri noi de infectare săptămâna aceasta, în total, fiind dublu față de recordul atins în valul doi, în noiembrie 2020.

”În această săptămână vom depăși pragul de 100,000 de cazuri noi pe săptămână. Aproape dublu față de recordul de 58,364 infectări pe săptămână atins în valul 2 în noiembrie 2020.

Deviația față de predicția de la începutul săptămânii trecute a fost infimă.
În al doilea tabel aveți predicția (prognoza) actualizată cu evoluția de săptămâna trecută. Din păcate observăm tot o corecție ascendentă.

Azi vom debuta în jurul a 8,500 de cazuri și vârful va trece de 15,000 de cazuri pe zi. Este evident că se fac eforturi disperate de a ajusta în jos incidența aparentă prin descurajarea testării și transferul de cazuri de la confirmați la reconfirmați dar pandemia înghite acum cu ușurință aceste „ajustări”.

Un debut de săptămână la nivelul săptămânii precedente (5-6000 de cazuri) ar fi fost un semn important de debut de platou. Nu avem însă nici un semn de încetinire a pandemiei care (vezi teoria celor 6 grade de separație) a intrat în zona cercului de prieteni apropiați și se află la 1 sau 2 pași de cei mai mulți dintre noi. Cu alte cuvinte fiecare dintre noi va avea pe cineva infectat în cercul intim de prieteni personal sau al cuiva din familie. În familiile conectate la școli va fi foarte greu de evitat infectarea.

La 100,000 de cazuri pe săptămână și o rată de detecție de 5:1, România acumulează de azi încolo 500,000 (jumătate de milion de cazuri reale săptămânal). În acest ritm vom ajunge la fundul prăpastiei (vârful valului) în 4 săptămâni (+/- 2). Pare puțin timp, dar obervați că e timp suficient ca să mai dublăm de două ori rata de infectare și trecem de 200,000 de infectări pe săptămână.

Unde este vârful depinde acum doar de câți de mulți oameni de pot infecta într-o evoluție nestânjenită.

România este o țară mare și chiar dacă doar 5 milioane de oameni (25% din populație) sunt susceptibili la infectare, tot e nevoie de 1 milion de cazuri confirmate în valul 4. Dacă însă 50% e disponibilă, atunci numărul de cazuri se poate dubla și vârful ar putea fi atins doar în 6 săptămâni. Pur și simplu nu avem de unde să știm unde este fundul abisului până când căderea nu se va opri.

Probabil că mai avem doar o săptămână, maxim două, pentru a putea să mai salvăm ceva, daca se mai poate salva ceva”, reprezintă o parte din postarea cercetătorului.

Sursă foto: Pixabay