Certificatul verde va deveni obligatoriu în Rusia, începând cu 1 februarie 2022. Ce trebuie să facă cetățenii

Publicat: 17/12/2021 | 09:17

Certificatul verde va deveni obligatoriu în Rusia, începând cu data de 1 februarie 2022. Cetățenii trebuie să respecte un nou set de reguli. În ce spații au voie să intre fără certificatul COVID?

Autoritățile din Rusia au impus cetățenilor ca aceștia să aibă certificatul verde, în condițiile în care vor să intre în anumite spații. Persoanele care doresc să aibă acces în restaurante, baruri, muzee, dar și teatre trebuie să aibă asupra lor dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a unei contraindicații de vaccinare. De asemenea, accesul fără certificatul verde este permis doar în supermarketuri sau farmacii, fiind considerate spații esențiale, arată Adevărul.ro.

Această măsură va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2022 și va fi valabilă timp de câteva luni, până la 1 iunie 2022. Până în acest moment, proiectul nu a fost votat de senatorii ruși, deoarece va mai suferi modificări. Până în prezent, Rusia a înregistrat 10.131.646 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și 294.024 de decese. Până acum, 8.876.788 de persoane s-au vindecat, arată worldometers.info.

Citește și CE ESTE ȘI CUM SE COMPLETEAZĂ FORMULARUL PLF. DEVINE OBLIGATORIU ȘI ÎN ROMÂNIA LUNA ASTA

Citește și NOILE CONDIȚII DE INTRARE ÎN ȚARĂ PENTRU ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE, DE SĂRBĂTORI: ”ROMÂNIA INTRODUCE ACEST TIP DE FORMULAR”

Autoritățile avertizează populația

Centrul European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor a anunțat că există un „risc sever” ca mutația Omicron a coronavirusului să devină varianta dominantă în Europa până la începutul anului viitor și să ducă la accentuarea numărului de spitalizări și de decese, relatează Reuters.

Într-un nou nou raport, ECDC transmite că varianta Omicron, considerată deja îngrijorătoare la nivel global, va deveni, foarte probabil, varianta dominantă în Europa în primele două luni ale lui 2022, depășind varianta Delta.

ECDC spune, totuși, că nu există încă date suficiente pentru a evalua severitatea bolii cauzate de această mutație. Pe de altă parte, chiar dacă severitatea Covid-19 cauzat de Omicron ar fi mai mică, infecțiozitatea extrem de crescută ar putea provoca probleme la fel de mari.

„Este de așteptat ca varianta Omicron să provoace mai multe spitalizări și decese, pe lângă cele deja așteptate ca urmare a răspândirii generalizate a variantei Delta”, transmite ECDC. „Deși ne pregătim de sărbătorile de sfârșit de an, nu putem să renunțăm la vigilență”, a spus Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate.

Sursă foto: Pixabay