Chinezii i-au numarat lui Patriciu 2,9 miliarde de dolari. Magnatul a murit tarat in zeci de procese

De: Cancan
Publicat: 19/08/2014 | 14:08

Procesul cu sotia sa, Dana, a inceput in februarie 2013 si nu s-a terminat nici pana acum, astfel ca cel, mai probabil, averea va fi impartita intre actuala sotie si copii pe cale notariala, iar in cazul in care partile nu se vor intelege, se vca ajunge la process.

Procesul de divort a fost amanat constant la Judecatoria Sectorului 1, sfarsind prin a fi mutat la Judecatoria Buftea. Aceasta a fost prima instanta care a luat o decizie in acest caz, respingand, din motive procedurale, cererea de divort intentata de Dinu Patriciu. “Admite excepţia respingerii ca nesusţinută a cererii de divorţ formulată de reclamantul pârât, invocate de pârâta reclamantă. Respinge cererea reclamantului pârât ca nesusţinută”. Solictarea lui Dinu Patriciu a fost respinsa, pentru ca nu a reusit sa explice, prin aparatorii sai, care sunt motivele reale de divort. Fata de aceasta decizie, el a formulat recurs, care urma sa fie judecat, in aceasta toamna, la instanta superioara.

Dinu si Dana Patriciu devenisera adversari in instanta

 

Miza razboiului in instanta cu sotia lui era insa procesul de partaj, aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. Partile au formulat on serie de contestatii in diferitele etape procesuale, care au ajuns la Judecatoria Buftea sau la Tribunalul Ilfov. Ultimul termen primit de la magistrati fusese fixat in aprilie 2015.

N-au scapat de taxele de timbru

Calculate la averea magnatului, taxele de timbru stabilite de magistrati erau de-a dreptul uriase pentru un om de rand. Ambii soti au incercat sa evite plata acestora, au formulat diferite diferite cereri, printer care si de ajutor public judiciar. Nici unul dintre ei nu a fost scutit de plata, ci instanta a dispus doar esalonarea taxei
Judecătoria Sectorului 1 a decis că omul de afaceri Dinu Patriciu trebuie să achite o taxă de timbru de peste 36,5 milioane de lei. Ajutorul statului pentru Dinu Patriciu a constat in esalonarea acesteia in transe lunare, de cate 1.000 de lei. “Banii vor fi achitaţi timp de 48 de luni, cu începere din octombrie 2013. Diferenţa de bani, respectiv 36.506.324,625 de lei, va fi achitată de omul de afaceri în cel mult un an de la momentul finalizării procesului de partaj, potrivit deciziei instanţei, care este irevocabilă”.

Afacerile mergeau prost, dupa boomul din 2007

 

De cealalta parte, judecatorii au mai decis ca soţia omului de afaceri, Dana Patriciu, să achite o taxă de timbru de aproape 76 de milioane de lei, tot eşalonat, câte 1.000 de lei lunar timp de 48 de luni, iar diferenţa de 75.852.000 de lei, la momentul finalizării executării hotărârii judecatoreşti ce va fi pronunţată în cauză, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii irevocabile a deciziei. Procesul de partaj a fost deschis de Dana Patriciu, care cerea jumatate din averea acestuia.
Anul de glorie, 2007

Analistii chinezi il vedeau prosper, romanii-in cadere libera

Potrivit unui top facut de Hurun Global Rich List in 2014, averea lui Patriciu ajunsese la, 2,9 miliarde de dolari si crescuse fata de anul precedent, cand fusese estimate la 2,8 milioane . Potrivit topului facut de analistii chinezi, in topul bogatilor lumii, Patriciu figura undeva la jumatatea clasamentului, pe locul 597.

Potrivit insa topurilor romanesti, averea sa scazuse dramatic, potrivit ultimei ediţii a Top 300 Capital-Cei mai bogaţi români. Astfel, Patriciu avea o avere estimată la doar 250 de milioane de euro. Anul de glorie al afaceristului a fost 2007, cand a fost considerat cel mai bogat om din România cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro. Capitalul urias provenea in principal din banii incasati pe vanzarea Rompetrol, aproximativ 2 milioane de euro, catre grupul kazah KazMunaiGaz, bani pe care i-a cheltuit in aproximativ sase ani. Conform topului romanesc, el ajunsese pe locul 17 in topul oamenilor de afaceri romani.
 

Cautat de justitie
 

Afacerile cu petrol din care a castigat bani frumosi ii adusesera si problemele cu justitia. El era judecat pentru manipularea pietei de capital, procesul derulandu-se in prezent la Curtea de Apel Bucuresti. Toate litigiile in care era insa parte se loveau de problema citarii acestuia, pentru ca afaceristul era de negasit. In dosarul manipularii pietei de capital, in mai 2014 citatia se intorsese de la Londra cu mentiunea “destinatar necunoscut”.

Asa arata cuplul Dinu-Dana Patriciu, cand pozau intr-o familie fericita

Datoriile sale erau in jur de 100 de milioane de euro, iar toate afacerile sale devenisera falimentare. In Romania, pe langa investitiile din zona media, a incercat si crearea unei retele de magazine de cartier, “Mic.ro”, afacere care a esuat lamentabil. Angajatii si furnizorii au ramas neplatiti, la fel ca si angajatii sai din media. Sute de procese au fost indreptate catre Patriciu in instantele romanesti, dar fara nici un rezultat concret.
Teoretic, Patriciu mai deţinea doar companiile DP Holding şi Marexin. Activele imobiliare ar mai valora, probabil, aproximativ 400 de milioane de euro în Germania şi cele câteva din România.

Fetele magnatului isi iau partea leului

Potrivit Codului Civil, pentru mostenirea averii lui Dinu Patriciu au vocatie succesorala doar actuala sotie a lui Dinu Patriciu, Dana, si cele doua fiice ale acestuia din prima casatorie, Maria si Ana, asa cum a explicat pentru “Cancan” avocatul Daniel Fenechiu.

Avocatul Daniel Fenechiu a explicat cum se imparte, potrivit legii, averea lui Patriciu

“In situatii de acest gen, de cele mai multe ori exista si o avere dobandita inainte de casatorie, avand in vedere ca domnul Patriciu nu era la primul mariaj. Lucrurile sunt simple, in acest caz, posesiunile decedatului merg 100%” catre copii. Situatia este mai complexa in cazul bunurilor dobandite de soti in timpul casatoriei. Acestea se impart astfel: o patrime merge catre sotia supravietuitoare iar trei patrimi catre copii, ceea ce inseamna ca cele doua fiice vor primi cate o jumatate din acesta cota. In cazul existentei unui testament, daca acesta stabileste alte proportii de impartire a averii, sau/si si un alt beneficiar testamentar in afara celor care au vocatie succesorala, familia, copii il pot contesta, iar legiutorul a stabilit ca in acest caz pot primi jumatate din cat li s-ar cuveni pe cale succesorala, respectiv jumatate din 3/4. Chiar si impartirea de drept a averii la notar, dupa cotele trasate de Codul Civil, se poate contesta la tribunal” a explicat avocatul Fenechiu.

(M.N.)