Cifre anuale sumbre în România. 100.000 de români sunt diagnosticați cu cancer: „Suntem țara în care cei fără bani mor cu zile”

Publicat: 05/07/2022 | 14:09
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Anual, 100.000 de români sunt diagnosticați cu o boală cumplită, și anume cancerul. Un lucru pe care nimeni nu-și dorește să îl audă. Cifrele sunt sumbre, iar jumătate dintre ei nu reușesc să supraviețuiască.

În fiecare an, 100.000 de români sunt diagnosticați cu cancer. În anul 2020, de exemplu, peste 50.000 de persoane au decedat din cauza acestei boli cumplite. Inovațiile și tehnologia medicală ar putea ajuta la vindecarea mai multor persoane, însă „este trist să vedem cum medicina de calitate, personalizată, terapiile inovatoare, digitalizarea sănătății își fac loc cu greu în sistemul de sănătate de la noi”, potrivit spuselor Violetei Astratinei, președintele asociației de pacienți Melanom România.

Vezi și  MESAJ EMOȚIONANT TRANSMIS DE O PROFESOARĂ CARE A ÎNVINS CANCERUL. CUM LE-A MULȚUMIT CELOR CARE AU AJUTAT-O FINANCIAR

100.000 de români sunt diagnosticați, anual, cu cancer: „Suntem țara în care cei fără bani mor cu zile”

România nu deține un Registru Național de Cancer, lucru ce îngreunează analizele și optimizarea serviciilor oncologice. Statistica este sumbră: doar în anul 2020, 100.000 de români au fost depistați cu cancer, iar peste 50.000 au decedat.

„Este trist să vedem cum medicina de calitate, personalizată, terapiile inovatoare, digitalizarea sănătății își fac loc cu greu în sistemul de sănătate de la noi. Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile, iar diferențe geografice și socio-economice în ceea ce privește accesul la asistența medicală întâlnim peste tot. În același timp, diferențele dintre săraci și bogați tind să devină mai mari. Unul din cinci români trăiesc în mizerie. În aceste condiții, oamenii nu vor ajunge la un medic nici să prevină, nici să beneficieze de un diagnostic timpuriu. Ne putem închipui de ce”, mai transmite președintele asociației.

Citește și  CERCETĂTORII AU GĂSIT REMEDIUL! VIRUSUL CARE AR PUTEA UCIDE CANCERUL

Însă, Ministerul Sănătății caută soluții pentru persoanele care suferă de cancer. Tiberius-Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că Planul European de Cancer propune 4 direcții de acțiune pentru a reduce povara cauzată de această boală.

„Planul European de Cancer propune patru direcții majore de acțiune pentru reducerea poverii cancerului. În primul rând, este vorba despre prevenția susținută și consecventă. În al doilea rând, dacă prevenția este lucrul cel mai bun și cel mai puțin costisitor, avem depistarea precoce a cancerului – care poate părea costisitoare, dar știm că poate duce la un tratament eficient și la vindecare. Este un standard de aur către care trebuie să ne îndreptăm. O altă direcție principală este accesul EGAL la diagnostic și tratament. Acesta presupune îmbunătățirea accesului la servicii de diagnostic și tratament de egală calitate și, de asemenea, în siguranță pentru toți pacienții. Și noi ne dorim cu toții un acces egal la depistare și tratamentul bolii de cancer. Aici am făcut niște pași. A patra direcție: îmbunătățirea vieții pacienților cu cancer și supraviețuitorilor prin acces egal la îngrijiri adecvate post-tratament, la protecție socială și la servicii financiare”, a transmis oficialul, arată hotnews.ro.

Sursă foto: Pixabay